14

rujan 2022

Zvjezdana Čagalj predstavila novu zbirku pjesama "U ime za ime"

14

rujan 2022

U suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, pjesnikinja Zvjezdana Čagalj, uz akademika, ujedno i recenzenta zbirke, Luka Paljetka i glazbenika Ivana Bonačića, u utorak, 13. rujna u Saloči od zrcala, predstavila je novu zbirku pjesama “U ime za ime”.  Književni susret moderirala je knjižničarka Marjana Leventić. 

Na početku književnog susreta, moderatorica je predstavila autoricu opisavši njezine različite profesionalne uloge, književno stvaralaštvo i nagrade. 

-Zvjezdana Čagalj, odgojiteljica savjetnica, profesorica, dramska pedagoginja, pjesnikinja, autorica 19 raznolikih naslova.Piše za djecu i odrasle. Piše štokavski i čakavski. Najčešće piše poeziju, ali i igrokaze i priče. Dobitnica je niza lokalnih i državnih nagrada od kojih izdvaja prvu nagradu za čakavsku poeziju na natječaju u Mariji Bistrici „Kaj, ČA, Što“; uvrštenje pjesme Dah mora u tisuću najljepših pjesama svijeta. Da pisanje za nju nije proces odvojen od svakodnevnog života može se iščitati iz njezina bogata životopisa. Cijeli svoj radni vijek kao odgojiteljica bavi se dramskim odgojem i dramskom pedagogijom. Pjesničkim izričajem, sažimljući i koncentrirajući vrijedno iz bogatog životopisa, Zvjezdana se obraća čitateljima. Kako i što, prilika nam je čuti večeras. Novu zbirku poezije naslovljenu “U ime za ime” uz autoricu predstavit će urednik i recenzent  akademik Luko Paljetak. - kazala je Leventić pri predstavljanju autorice. 

Autorica je pozdravila okupljene i otvorila predstavljanje recitacijom pjesme “Završena”. O njenoj novoj zbirci govorio je urednik i recenzent, Luko Paljetak koji je odabrao i pročitao nekoliko pjesama rekavši kako “poeziju Zvjezdane Čagalj treba vidjeti kao proizvod razbarušene, rapsodične imaginacije, kao poetsku misao koja u svom tijeku kroz sipku materiju jezika uzima sve što joj je potrebno za ostvarenje krajnjeg dometa te misli u kojoj JA nije samo subjekt emisije nego je i pošiljalac i posrednik istodobno.” Govoreći o autoričinom načinu pisanja, Paljetak je istaknuo da je “ćudljiva, povremeno kroti primjenom stegovnog modela - vezanim stihom što ga piše glatko, služeći se najčešće dvanaestercem, a i jedanaestercem, jampskim osmercem i drugim metrima, sučeljavajući tako ono klasično i ono ekspresivno-romantično, kao dva pola vlastite osobe.” 

Naziv ove zbirke rezultat je jednakog razmišljanja autorice i urednika koji je kazao da “u njemu ono u ime govori u ime jednog i drugog, tj. da u ime autorice i u ime onog zbog čega posreduje u jeziku, vodeći istodobno brigu za ime, odnosno za nomen (a on je u ovom slučaju i omen), za nomenklaturu, imenovanje svega što u ime te misli treba posjedovati u komunikaciji i s nekom višom instancijom, gdje joj je polazište, i s adresatom, do kojeg želi doprijeti tekstotvornim činom”.  Književnu večer upotpunio je glazbenik Ivan Bonačić, melodijama tenor saksofona.