7

lipanj 2024

Stručni sastanak županijske Matične razvojne službe u području rada sa školskim knjižnicama

7

lipanj 2024

U Narodnoj knjižnici Grad je 6. lipnja 2024. održan Stručni sastanak županijske Matične razvojne službe u području rada sa školskim knjižnicama. Sastanku je nazočilo 17 stručnih suradnika knjižničara iz osnovnih i srednjih škola u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Gost skupa je bila knjižničarka Deša Ficović Kosović iz Dubrovačkih knjižnica, Narodne knjižnice Grad. Stručni skup je obuhvatio dvije programske cjeline: Školske knjižnice u brojevima i Kreativnost u knjižnici.

U prvom dijelu je voditeljica županijske matične razvojne službe M. Šapro-Ficović održala prezentaciju Statistika rada školskih knjižnica u 2023: usporedna analiza, u kojoj je izložila rezultate analize stručnog poslovanja
46 školskih knjižnica DNŽ u 2023., usporedivši ih s rezultatima iz prethodne godine. Upozorila je na najčešće pogreške kod prikupljanja podataka u Sustava za elektroničko jedinstveno prikupljanje podataka o radu knjižnica u RH, o čemu konačno ovise rezultati i pokazatelji uspješnosti knjižnica.

U drugom dijelu stručnog skupa, M. Šapro-Ficović je uvodno objasnila pojam i koncept kreativnosti u knjižnicama, nakon čega su održana tri izlaganja s primjerima dobre prakse. Deša Ficović Kosović je održala izlagaje Kreativni programi Narodne knjižnice Grad : od ideje do preobrazbe prostora, u kojem je slikovito prikazala četiri inspirativna projekta čiju kreativnost označava spoj mašte, umijeća, entuzijazma i timskog rada knjižničara Narodne knjižnice Grad. Tea Kompar Jerković, knjižničarka OŠ Lapad je održala izlaganje Školska knjižnica u školskom prventivnom programu : kako čitanje pomaže, o projektu Čitaj mi koji se redovito održava u školskoj knjižnici s velikim brojem zainteresiranih
učenika od 2. do 5. razreda osnovne škole. Zoran Sršen, knjižničar Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića održao je izlaganje Društvene igre u knjižnici i njihova evidencija u programu Metel Win, u kojemu je pokazao kako prostor knjižnice učiniti privlačnim za srednjoškolske učenike uz organizirano korištenje i računalnu obradu društvenih igara kao knjižnične građe.


Održana izlaganja su pokazala inovativnost i kreativnost autora u osmišljavanju i organizaciji knjižničnih prostora i sadržaja s ciljem privvlačenja korisnika kroz igru, zabavu, druženje, čitanje i učenje.


Marica Šapro-Ficović
Voditeljica ŽMRS