1

kolovoz 2021
PREPORUKE KNJIŽNIČARA: D. Cvijetić „Što na podu spavaš“

PREPORUKE KNJIŽNIČARA: D. Cvijetić „Što na podu spavaš“

1

kolovoz 2021

U rubrici ''Zrnca knjige od pijeska (preporuke knjižničara)'', ovaj tjedan svoj osvrt napisala je knjižničarka Katarina Palinić.

Piše: Katarina Palinić

U svom kratkom romanu „Što na podu spavaš“ bosanskohercegovački književnik Darko Cvijetić progovara o ratu u Bosni i Hercegovini. U središtu romana sudbina je njegove vlastite obitelji, a glavni je lik njegov brat Bota, koji kao devetnaestogodišnji mladić odlazi na odsluženje vojnog roka u sarajevsku vojarnu „Viktor Bubanj“, u kojoj se odvija većina radnje. Vojarna biva opkoljena, pa se skupina golobradih mladića koja  još ni ne zna koristiti oružje niti zna za što i protiv koga se bori nađe u vrtlogu grozomorne ratne stvarnosti. Ionako složena ratna situacija posebno je komplicirana za ljude poput Bote i Darka, djece iz mješovitih brakova, za koje su stvari još mnogo strašnije i kompliciranije. 

Roman je podijeljen u trideset i tri glave u kojima autor  kroz više likova progovara u prvom licu  te na taj način doznajemo kako strahote rata proživljavaju Bota, Botin otac, njegova majka, brat Darko, njegov prijatelj, djevojka i drugi. Ovaj postupak omogućava nam dublje razumijevanje i povezanost sa svakim od likova. Sam autor nikoga u romanu ne osuđuje niti proziva, već s razumijevanjem iznosi strahove i strahote s kojima se svi likovi nose. Zanimljivi su načini na koje ti likovi iznose svoje doživljaje i razmišljanja, ponekad to su pisma, ponekad telefonski razgovori, ponekad dnevničke bilješke ili pjesme. No jedno im je svima zajedničko, preko njih  do nas dopiru priče o patnji, kako osobnoj, tako i kolektivnoj, o ratnim stradanjima i poslijeratnim traumama. Priče koje oni koji su ih proživjeli često pričaju nerado ili nikako i upravo zato ne treba propustiti priliku da ih se čuje.

Knjiga je dostupna u Narodnoj knjižnici Grad. 

 

Katarina PALINIĆ