3

veljača 2024

Otvorena izložba “Grad slavi Njemu u čast”

3

veljača 2024

U sklopu Feste sv. Vlaha i Dana Grada u prizemlju Narodne knjižnice Grad, 2. veljače, otvorena je izložba “Grad slavi Njemu u čast”. Izložbu su ovorili slikar i restaurator Dubrovačkih knjižnica Robert Kralj te povjesničar umjetnosti Ivan Viđen.

Po izložbenom programu, kako je objasnio Kralj, svake godine u ovo doba Knjižnice imaju izložbu na temu Feste svetog Vlaha. Tako je i ove godine okupljeno 15 autora koji su nastojali naslikati neke druge elemente koji simboliziraju Festu.

Viđen je objasnio kako je tema ‘široka’, ali ‘ograničena’ time da se lik sv. Vlaho pokušao prikazati na drugi način, ne samo frontalno.

- Ovo je još jedan likovni progovor o Festi sv. Vlaha. Unatoč tome da se na prvi pogled čini da je u likovnom smislu sve rečeno o svetom Vlahu, postoji jako puno pogleda i jako puno motiva koji nisu obrađeni. Vidite na izložbi što sve može značiti Festa sv. Vlaha nekom likovnom oku i platnu. Drago mi je da su se Dubrovačke knjižnice i ove godine uključile u program Feste i drago mi je da su se svi autori koji su se odazvali, potrudili da pokažu kako oni vide motiv Feste i sv. Vlaha na svoj a opet drugi način – rekao je Viđen.

Svoje radove izložili su:  Dubravka RathmanVedran GrabovacLuce Đuraš, Mišo BaričevićMirica DubčićNikola Nino DubčićMiroslav StamatovićKarja ToljaJosip ŠkerljValter KožulMaja KovačevićVeronika ŠulićMaro KristeMarta Baće i Robert Kralj

Izložba ostaje otvorena do 19. veljače.

 

foto: Vedran Levi