22

studeni 2021
Nagrađeni učenici u natječaju "Tvoja staza" za mjesec listopad

Nagrađeni učenici u natječaju "Tvoja staza" za mjesec listopad

22

studeni 2021

Dubrovačke knjižnice raspisale su početkom školske godine 2021./2022. mjesečni nagradni natječaj ''Tvoja staza'' za najbolje napisani osvrt i esej o pročitanom djelu za tri mjeseca: rujan, listopad i studeni. Natječaj je namijenjen djeci od vrtićke do srednjoškolske dobi, a više o natječaju koji traje do 30. studenoga 2021. može se pročitati na sljedećoj poveznici: https://www.dkd.hr/novosti/rujan-u-dubrovackim-knjiznicama-besplatan-upis-pripreme-za-maturu-nagradni-natjecaj

U mjesecu listopadu odlučili smo nagraditi sve pristigle radove kako bismo zahvalili našim učenicima i njihovim mentorima na sudjelovanju i trudu te ih u ovoj Godini čitanja motivirali da nastave s ovom praksom.

Pristigli radovi:

Jerko Đevenica, učenik 7.c razreda OŠ Župa dubrovačka, osvrt na roman Ivana Kušana ''Uzbuna na Zelenom Vrhu'' (mentorice Tanja Galjuf i profesorica dodatne iz hrvatskoga Josipa Iličić)

Viktor Đevenica, učenik 4.b razreda OŠ Župa dubrovačka, osvrt na knjigu Ante Gardaša ''Duh u močvari''

Bruno Baranac, učenik 7.e razreda OŠ Lapad, osvrt na roman ''Tajni dnevnik Adriana Molea (13 ¾)'' autorice Sue Townsed (mentorica Lenka Violić Fjorović)

Dora Škrabo, učenica 8.d razreda OŠ Mokošica, osvrt na roman ''One of us is lying (Jedan od nas laže)'' autorice Karen M. McManus (mentorica Ivana Obradović)

Ina Bašić, učenica 2.e razreda Gimnazije Dubrovnik, esej o lektirnom naslovu ''Crni mačak'' autora Edgara Allana Poea (mentorica Antonia Korać Kusalić)

 

Čestitamo učenicima i njihovim mentorima! Svoje nagrade možete pokupiti svakog radnog dana od 8 do 19 sati u Narodnoj knjižnici Grad (Ulica od Puča 6, I kat)

Njihove radove možete pročitati ovdje:

 

Uzbuna na Zelenom Vrhu  - Jerko Đevenica

Uzbuna na Zelenom Vrhu je uzbudljivi kriminalistički roman za mlade o skupini prijatelja iz idiličnog mjesta koji se suprotstavljaju beskrupuloznim lopovima koji u dubokoj noći potkradaju dragocjenosti žitelja. Autor je vrhunski Ivan Kušan koji je svojim djelima za sve uzraste dobio i brojne nagrade. Napisao je drame, pripovijetke, romane za odrasle te mnogo napetih kriminalističkih romana o liku Koku i njegovim pustolovinama od Knina pa sve do Pariza, od kojih su i mnoge ekranizirane! Uzbunu na Zelenom Vrhu objavio je među prvim romanima, 1956 godine i odmah osvojio simpatije čitatelja. Danas ju izdaje mnogo biblioteka i zasigurno se nalazi u svakoj knjižnici i knjižari. Junaci priče su: Crni, Božo, Koko, Vinko, kojeg zovu Žohar i najpošteniji, Tomo. Crni je najstariji i najiskusniji dok je Božo najmlađi, siromašan i pomalo nespretan. Koko je kreativan i neustrašiv, slično kao i Žohar. Zaplet kreće rano, trovanjem psa obitelji Milić i krađom njihovih kokoši. Ubrzo, još jedan pas je otrovan i svinje otuđene, čime skupina čvrsto odlučuje stati krivcu na kraj i zaustaviti nepravdu. Glavni sumnjivac im je bio Stari Isak, koji je samačkim životom živio pokraj jezera od prodaje drva. Uskoro sumnje prelaze na druge žitelje i skupina odlučuje ukrasti fotoaparat ekscentričnomu pjesniku, kako bi lakše uhvatila besramnog krivca i došla do dokaza. Skupina uskoro dobiva još jednog člana, Emicu koja će im pomoći u otkrivanju zapletenih misterija. Ideja romana jest da moramo biti pravedni i imati dobre prijatelje jer zlo i nepravda na kraju uvijek prođu kažnjeni te da se dobrim dobro vraća. Knjiga je obogaćena pridjevima i aoristima što ju čini životnijom i čitatelja se stavi na mjesto likova realnije tako da se možemo i lakše poistovjetiti s likovima romana. Uzbuna na Zelenom Vrhu mi je jedan od najdražih romana koje sam pročitao i svima bih preporučio ovaj napeti roman, pogotovo ljubiteljima kriminalističkih romana i serija. Posebno mi se svidjelo što se zbog mnogo likova, mnogo radnji događa istovremeno pa čitanje prolazi brže i zanimljivije te zbog različitosti i problema likova u djelu koji su si međusobno podrška. Također, svidjelo mi se što djeca iz knjige su različita od današnje djece. Nije mi se svidjelo to što sam prije čitanja, očekivao Koka kao glavnog lika ovog Kušanovog djela da bi onda svi likovi imali podjednaku pažnju čitatelja. To je zato ispravilo osim elemenata kriminalistike, mnogo humora, motiva prijateljstva te hrabrosti i pravde među likovima. Na kraju čitanja, bio sam stopostotno siguran da ovaj roman nije zaslužio stajati na policama moje sobe bez uperetih očiju na njegovim redcima dvije godine otkad sam ga kupio, zato ako imate priliku, čitajte jer čitanjem postajemo bolji ljudi! 

 

Duh u močvari - Viktor Đevenica

Zadnja knjiga koju sam pročitao bila je Duh u močvari. Napisao ju je Anto Gardaš. Anto Gardaš je rođen 1938 godine u Agićima kod Dervente. Objavio je više od 30 knjiga za djecu. Duh u močvari je dječji roman. Knjiga je prvi put objavljena 1989 godine. Glavni lik romana je Miron. Jednog jutra djeca su se probudila te su htjela vidjeti razglednice za zimske praznike. Pronašli su pismo od prijatelja Eukaliptusa. Pozvao ih je da dođu kod njega tijekom zimskih praznika. Djeca su pristala te su krenula u Kopački rit. Kada su došli, Eukaliptus ih je pozdravio te ih je pitao hoće li s njim puniti hranilišta za životinje koje ne mogu prebroditi zimu. Oni su pristali. Tada su čuli priču o duhu u močvari i zaputili se u veliku pustolovinu s lovokradicama. Miron je jako hrabar, mudar, snalažljiv i pametan. Eukaliptus je brz, visok, druželjubiv i smiješan. Pouka romana je da se ne treba svaki put vjerovati u mitove i da se ne trebamo bojati. U romanu mi se svidjelo to što ima mnogo istraživanja i kako djeca otkrivaju tajne. Svidjelo mi se opisivanje pridore i malog sela Kopačeva. Knjigu bih preporučio svima jer je zabavna i uzbudljiva. 

 

Tajni dnevnik Adriana Molea (13 ¾) - Bruno Baranac

Roman Tajni dnevnik Adriana Molea autorice Sue Townsed, objavljen je 7. listopada 1982. godine u Engleskoj. Roman je pisan u obliku dnevnika i namijenjen je mladim čitateljima, no mogu ga čitati i odrasli. Nakladnik prvoga izdanja bio je Methuen, a roman je kasnije preveden na više jezika i prodavao se u milijunima primjeraka. Autorici je ovo bio prvi roman koji je objavila s 35 godina, a kasnije je objavila i nastavke. Roman se bavi problemima odrastanja tinejdžera u obitelji i društvu. Adrian je dječak s puno interesa i raznih ciljeva koji u razdoblju od svoje 13 ¾. do 15. godine susreće različite probleme u obitelji i društvu. U tom periodu izražava svoja mišljenja, poglede i kritike o raznim stvarima, ljudima i događajima. Najviše se osvrće na svoje želje i na odnos s bližnjima. Glavna događanja prate Adriana, koji živi s ocem i majkom te ima neobičan odnos s njima. U Adrianovom životu važni su: prijatelj Nigel, djevojka Pandora i Bert Baxter, starac kojemu Adrian pomaže. Kroz opise događaja i Adrianove zapise možemo zaključiti da nitko nije savršen i da treba imati strpljenja i razumijevanja prema ljudima. Djelo nam ukazuje na to da trebamo imati samopouzdanja u sebe i svoje ideje. Roman je napisan iz perspektive djeteta i zato je bliži mlađim čitateljima. Opisano je mnogo događaja iz svakodnevice na humorističan, dinamičan i iskren način. Kroz roman dobivamo uvid koliko problemi u obitelji mogu utjecati na dječji život. Ovaj roman bih preporučio djeci, ali i roditeljima. Djeca mogu saznati kako drugo dijete doživljava roditelje, prijatelje i samoga sebe, a s druge strane roditelji mogu saznati kako dijete proživljava važne događaje tijekom svoga odrastanja.

 

One of us is lying - Dora Škrabo

Misteriozni roman One of us is lying (Jedan od nas laže) autorice Karen M. McManus izdan je 29. svibnja 2017. Iako je ovaj roman objavljen prije 4 godine, njegova je tema u životu prosječnog tinejdžera uvijek aktualna. Roman govori o petero učenika koji zbog jedne lukave podvale zajedno odlaze izvršiti kaznu u školsku učionicu, no ono čega u tom trenutku nisu svjesni jest da jedan od njih neće izaći iz učionice živ. Učenik, koji postaje žrtvom, vodio je školsku stranicu za tračeve i baš je toga dana namjeravao objaviti sočne tajne o ostalim učenicima koji su izvršavali kaznu. To je značilo samo jedno – svaki učenik u toj učionici imao je motiv za ubojstvo. Kroz istragu ubojstva četvero se preostalih učenika sve više zbližava i unatoč policijskoj zabrani uplitanja u istragu krše pravila jedno za drugim postajući prioritetom policijskim detektivima. Kroz radnju romana, osim uzbudljive i intrigantne fabule, susrećemo se i sa socijalnim problemima, romantičnim zapletima, nepravdom i strahom koji likovima postaje svakodnevica. U sklopu paralelne radnje, koju autorica romana razvija, a u kojoj se ističu društveni problemi kao još jedna neriješena zagonetka, čitatelji, osobito oni tinejdžerske dobi, mogu prepoznati dio vlastite svakodnevice i često zamršenih odnosa sa svojim vršnjacima i roditeljima. Roman ima 292 stranice na hrvatskom jeziku, a 368 na engleskom, u slučaju da želite produbiti svoje poznavanje toga jezika. Unatoč broju stranica roman se brzo čita jer čitatelja lako uvuče u tinejdžersku avanturu i tijek rješavanja misterija. Ovaj roman, stoga, najviše i preporučujem tinejdžerima zbog lakše povezanosti i veće mogućnosti suosjećanja s likovima. U Godini čitanja izazivam vas da uzmete ovaj roman i provjerite možete li riješiti misterij i saznati tko od nas zapravo laže.

 

Crni mačak ili kako me E. A. Poe „izuo“ iz cipela - Ina Bašić

Edgara Allana Poea poznajemo kao začetnika kriminalističke novele, ljubitelja mistične i okultne tematike i istraživača ljudske psihe. Jednom od njegovih najboljih novela smatra se Crni mačak, a u njoj se bavi psihologijom zločinca te nam približava način na koji stvarnost doživljava jedan poremećeni um. Djelo je već na početku zbunjujuće. Zašto pripovjedač misli da nećemo povjerovati njegovoj priči? Postepeno uočavamo kako umiljat i sramežljiv mladić postaje alkoholičar, a alkohol na njega utječe veoma loše te on počinje zlostavljati životinje, bića koja je volio i koja su mu zapravo oduvijek pravila društvo. Moguće je da je htio nauditi sam sebi mučenjem onoga što voli. Međutim, to nije htio priznati i okrivio je za to Zloduha neumjerenosti. Vrhunac novele predstavlja smrt Plutona, mačka kojeg je najviše volio. Okrutno ga je i
bezosjećajno objesio, okrivivši za to Zloduha nastranosti, koji ga je u potpunosti obuzeo, a nakon njegove smrti radnja postaje još zagonetnija. Požar zahvaća njegovu kuću, a na jedinom sačuvanom zidu otisak divovskog mačka istodobno i prestravljuje pripovjedača, ali tjera ga i na traženje logičnog uzroka. Novela dobiva na mističnosti i pojavom drugog mačka, veoma sličnog Plutonu, a tajanstvena bijela mrlja, isprva nejasnih obrisa, postepeno poprima oblik vješala i sve više podsjeća pripovjedača na zlo koje je učinio. Je li drugi mačak uopće postojao ili je sve to samo psiha koja proganja sama sebe, poremećeni um koji živi u svom vlastitom svijetu? Više je mogućih interpretacija, a ja vam nudim svoju. Smatram da je drugog mačka vjerojatno zamislio u svojoj glavi jer znam da nije bio svjestan stvarnosti. Možda nesvjesno, ali on osjeća očaj i bijesan je na sebe, posebno nakon ubojstva žene. Pažljivo je skrio njeno tijelo iza zida i prvi put mirno spavao misleći da je mačak u strahu pobjegao. U tom trenutku u noveli dolazi do obrata. Ubojica se otkriva, rekli bismo slučajno, lupkajući po onom dijelu zida iza kojeg je skriven leš njegove žene. Jeziv krik otkriva policajcima tajnu podruma. Je li to bio čin ponosa i izraz zadovoljstva čovjeka čije strašno djelo nije otkriveno? Ne bih se složila s tim. Mislim da je njemu, duboko u duši, bilo dosta svega, a grižnja savjesti, nakon ubojstva Plutona, toliko ga je mučila da je se nije mogao riješiti. Vjerujem da se htio razotkriti jer više nije mogao podnositi jad i samoću. Svatko od nas književna djela doživljava drugačije i svaka je interpretacija posebna jer ćemo svi zamisliti drugačije mjesto radnje i pripovjedača. Mene je Poe potaknuo na razmišljanje o mračnim dubinama ljudske psihe, a zaključila bih da je, bez obzira na kaznu koju određuje zakon i društvo, puno gora ona kazna kojom kazniš sam sebe, a to je grižnja savjesti. Izvrsnim osjećajem za pripovijedanje i stvaranje mističnog ugođaja, E. A. Poe postigao je da se „naježi“ svatko tko pročita ovu novelu, a zbog toga je ona popularna i dvjesto godina kasnije.