30

travanj 2023

Virtualna šetnja “Preobrazba kroz šetnju, šetnja kroz preobrazbu: kroz dubrovačke (pri)gradske kvartove” završila obilaskom grada autobusom

30

travanj 2023

U subotu, 29. travnja 2023., održan je obilazak grada autobusom koji predstavlja završetak virtualne šetnje gradskim kvartovima “Preobrazba kroz šetnju, šetnja kroz preobrazbu: kroz dubrovačke (pri)gradske kvartove”, a koju je tijekom travnja vodio povjesničar umjetnosti i arheolog Ivan Viđen. Polaznici su imali priliku, pod vodstvom Ivana Viđena, posjetiti određene lokacije na području grada i uživo doživjeti zanimljivosti koje su saznali na predavanjima.

Dubrovačke knjižnice osmislile su ciklus od četiri predavanja kojima  se publika tijekom travnja mogla „prošetala“ najvažnijim kvartovima Grada van zidina: Pločama, Pilama s Konalom, Gružom i Lapadom.  Predavanja su bila osmišljena kao pogled u slojevitu povijest svakoga od odabranih kvartova, ali uz naglasak na promjene i preobražaje koji su ih oblikovali te doveli i do današnje „slike Grada“. Koje je značenje i uloga svakoga od spomenutih (pri)gradskih predjela u prošloj i sadašnjoj „slici Grada“ te koje predodžbe o tomu postoje? Koliko znamo, a koliko mislimo da znamo i koje predrasude imamo o pojedinim mjestima i događajima? Predavanja su nastojala odgovoriti na ta i na druga pitanja te su se „borila“ i s uvriježenim, često i ne sasvim točnim, znanjima o Pločama, Pilama, Gružu i Lapadu. 

Cijela fotogalerija dostupna je na Facebooku Dubrovačkih knjižnica.

FOTO: Vedran Levi