17

studeni 2023

U Ogranku Lapad predstavljen Nacionalni program za čitanje djeci

17

studeni 2023

Nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi Rođeni za čitanje predstavljen je djeci, roditeljima, odgajateljima, učiteljima, pedijatrima i knjižničarima, 16. studenoga u Ogranku Lapad, u organizaciji Grada Dubrovnika i Dubrovačkih knjižnica.

Ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Lucija Bjelokosić otvorila je susret kazavši kako su se Knjižnice uključile u ovaj projekt, između ostalog, tako što su danas omogućile predškolskoj djeci, koja su došla u Knjižnicu ili ogranke, besplatnu članarinu. Na letcima koji se mogu uzeti u Ogranku ispisana je literatura za djecu do tri godine, od tri do pet i literatura za predškolce. Također, Knjižnice su svima koji su došli poklonile slikovnice ''Bebe su super'' (6 mjeseci – 1,5 godina), autorice Ivane Guljašević Kuman i ilustratora Bruna Kumana.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić rekla je kako je, zahvaljujući doktorici Radonić, velika čast danas biti ovdje.

- U ovome tjednu već smo napravili jednu malu aktivnost obilaska pedijatrijskih ambulanti s ciljem promocije ovog Nacionalnog projekta kojeg je Grad prvi preuzeo u Hrvatskoj. Kako bismo ostali prvi, ove smo godine i na lokalnoj razini promovirali ovaj program. Od velikog je značaja barem na trenutak osvijestiti koliko je čitanje važno, koliko je važno čitati djeci, čitati sami sebi i koliko se u tom smislu možemo educirati – istaknula je Tepšić.

Idejna začetnica programa prim. mr. sc. Marija Radonić, dr. med. spec. pedijatar, održala je predavanje o važnosti čitanja djeci od najranije dobi s ciljem razvoja rane pismenosti. U prvom dijelu govorila je o tome koliko roditelji djeci čitaju naglas, istaknuvši kako je opće mišljenje da malo čitaju i to je dio istraživanja koje je provedeno u Hrvatskoj 2014. godine, ali se dosta toga od tada i promijenilo. Drugi dio predavanja bio je posvećen ulozi pedijatara u razvoju pismenosti. Istaknula je kako se mnogi pitaju „otkud sad pedijatri u tome?!“ i za kraj predstavila je nacionalnu strategiju ovog projekta objasnivši kako smo 'od jednog skroz lokalnog dubrovačkog programa došli do nacionalnog, koji je na dobrom putu da promijeni uobičajenu pedijatrijsku praksu'.

- Mi smo odrastali tako da su nam roditelji, djed i baka ili netko od starijih, čitali prije spavanja, to se danas potpuno izgubilo. Samo 2 posto od 1000 ispitanika čita djeci do godine dana pred spavanje. U skupini od tri godine to čini njih 12 posto. Isti su postotci kada govorima o broju djece upisane u  knjižnice. Prošlo je vrijeme da knjižničari sjede u prostorima bogatim knjigama i čekaju da im  netko dođe. Oni moraju zauzeti jedan proaktivan stav da bi promovirali čitanje. Kaže se da su pedijatri možda i jedini visokoobrazovani ljudi kojima baš svako dijete u prvim godinama života dođe zahvaljujući sistematskim pregledima. Misija ranog čitanja naglas djeci je učiniti promociju pismenosti standardnim dijelom primarne pedijatrijske prakse, kako bi djeca odrasla uz knjigu i s osjećajem ljubavi prema čitanju – objasnila je Radonić.

O ulozi knjižnice u provedbi programa govorila je knjižničarka Marjana Leventić

- Imamo jaku dobru suradnju s roditeljima i predškolskim ustanovama, suradnja s pedijatrima je jedna novost, to nismo prije radili, mislim da je to izvrsna stvar. Kao što je rekla doktorica Radonić 'sva djeca ne dolaze u knjižnicu, ali dolaze u pedijatrijske ordinacije'. Što se tiče preporuke naslova za čitanje, svim roditeljima s djecom knjižničari uvijek preporučuju naslove. Također, čitaonice i pričaonice se redovno održavaju i djeca dolaze s roditeljima, uvijek su lijepo posjećene. Imamo i čitateljske klubove 'Zumići' i 'Knjigoljupci' koje vodi kolegica Katarina Palinić. Ona je tijekom pandemije koronavirusa krenula s nečim novim, za djecu koja nisu mogla doći, u dogovoru je s dječjim vrtićem, osmislila Zumiće, tako im je čitala priču preko Zooma. Kad je korona završila Zumići su postali mali Čitateljski klub i kolegica je dolazila u vrtić čitati im, a i djeca redovno dolaze u knjižnicu – istaknula je Leventić.

Nikol Šlingar, učenica 4. razreda OŠ Lapad, okupljenima je čitala ulomak iz romana Čudnovate zgode šegrta Hlapića s kojim je pobijedila na ovogodišnjem 8. županijskom Natjecanju u čitanju naglas, a na državnom Natjecanju u Sisku osvojila je drugo mjesto. Za vrijeme trajanja predavanja, najmlađi su provodili vrijeme u čitanju s knjižničarkom Katarinom Palinić.

Nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi Rođeni za čitanje pokrenulo je Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva uz podršku Hrvatskog pedijatrijskog društva i Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Kao inicijalni projekt u Hrvatskoj prvi ga je preuzeo Grad Dubrovnik gdje se provodi još od 2008. godine.

Foto: Vedran Levi