25

travanj 2024

Što će to oraspoložiti djecu u Ogranku Cavtat?

25

travanj 2024

"Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena" moto je ovogodišnje Noći knjige koja se obilježava 23. travnja. U Ogranku Cavtat knjižničarka Lucijana Mihaljek održala je kreativnu radionicu/pričaonicu za djecu Ovo će me oraspoložiti: knjiga i čitanje kao moćan alat u nošenju s izazovima vremena u kojem živimo.

Kataklizmički događaji te izazovna vremena termini su koji se uglavnom koriste kako bi označili događaje poput ratnih sukoba, društvenih i financijskih kriza, klimatskih promjena te elementarnih nepogoda. No, često, izazovni znaju biti i obični dani - kako starijima tako i mlađima. Pa tako - s tugom, strahom, ljutnjom, dosadom ili bilo kojim drugim lošim raspoloženjem "zaglavimo" u našim kućama ne znajući kako si pomoći.

Isto se to dogodilo starčiću Pettsonu (koji je uz svog mačića Findusa dobro poznati lik iz serijala slikovnica "Pettson i Findus" švedskog spisatelja Svena Nordqvista) u priči "Pettson ima loš dan". Čitajući priču saznali smo kako je starac beznadno provodio svoj loš dan te na koje ga je sve načine njegov mačić pokušavao oraspoložiti. Svi su mačićevi pokušaji završili neuspjehom, osim onog zadnjeg koji je uključivao odlazak na pecanje - aktivnošću za koju je mačić znao da je starčeva najdraža.

Čim je napravio par koraka starac je zaključio kako je lijepo hodati, kretati se i biti na putu prema nekamo umjesto da samo sjedi doma. Oduševile su ga boje prirode, svjež i hladan zrak, a prisjetio se i koliko uživa u ribolovu što je potvrdio i dobar ulov.

U razgovoru s knjižničarkom mali su polaznici zaključili kako se i njima često dogodio da "zaglave" u lošem raspoloženju i da se tada uopće ne mogu sjetiti što je to što ih može oraspoložiti.

Kako bi im se to što rjeđe događalo odlučili su napraviti male podsjetnike, riznice dragih aktivnosti - "Male kutijice sreće".

Kutijice kriju više papirića koji riječju ili slikom predstavljaju one aktivnosti koje ih mogu oraspoložiti. Kada im dođe loš dan, nasumično će izvući jedan papirić, započeti s dragom aktivnošću i tako popraviti svoje raspoloženje.

Hvala svim roditeljima na velikom odazivu i interesu, djeci na prekrasno provedenoj večeri te kolegici Luciji Vragolov na velikoj pomoći u pripremi i provedbi radionice!