2

prosinac 2022

„Snažne godine“ Lucije Kovačević u Saloči od zrcala

2

prosinac 2022

Boris Njavro i Nikolina Kuraica početke poznanstva s Lucijom Kovačević vezuju uz njezina supruga Dubravka i njegovo pripremanje knjige „Sveti Vlaho i njegovi festanjuli“. Nazvavši dom Kovačevićevih muzejom Grada, Njavro se prisjetio tmurne jesenje večeri pune južine, u kojoj mu je gospođa Lucija potiho spomenula da pomalo piše pjesme i priče, a nakon što je pročitao jedan njezin stih, upoznao je i pjesnikinju Luciju.  

Nikolina Kuraica spomenula je kako se suradnja s Dubravkom Kovačevićem za vrijeme lektoriranja njegove knjige  o festanjulima, kada je upoznala i Luciju Kovačević,  izrodila u nešto puno više od poznanstva. Osvrćući se na knjigu, istaknula je kako zbirka sadrži više tematskih cjelina, a pjesme su posvećene mami, Isusu, ljubavi, prirodi, vjeri, obitelji, Gradu, identitetu i stvaranju. U knjizi će se naći i dnevničkih autobiografskih zapisa, parabola i proznih tekstova. Tematska vodilja zbirke su ‘snažne godine‘ – godine koje su autorici donijele mir i mudrost, ili, kako ona kaže, ‘život s malo briga‘.  Autorica je u ravnoteži sa svime  što je okružuje, a sve uz Isusov blagoslov, jer vjera zauzima posebno mjesto u njezinu životu. Stihovi posvećeni mami ispunjeni su zahvalom i nemirenjem s gubitkom, jer mama je u svakom trenutku s njom iako je nikad nije upoznala. Zasebna tematska cjelina nosi naziv "Život u zagledanosti". Promatrajući svijet oko sebe i diveći mu se autorica zagleda i u sebe samu i vlastite osjećaje. Tako zagledana piše o svom identitetu, o onome što ga gradi, o svemu za čim čezne, o procesu stvaranja stiha, o naviranju riječi, pjesama, tema... A što više piše, dubine su veće, zaključit  će Kuraica. 

Urednica knjige, Katja Bakija, naglasit će kako autorica ide kroz život, a poezija i njezina vjera je stalno vrebaju iza ugla. Živeći uz Boga, uz svoje bližnje i sve koje voli, ona voli i stvaranje. Prema Bakiji, riječ je o osebujnoj i zanimljivoj autorici čiji poetski uradci zahtijevaju i zaslužuju posebnu pozornost i pružaju užitak primanja i dijeljenja iskrenih, dubokih i plemenitih ljudskih emocija. Emocija koje našem životu daju svrhu i čine ga bogatijim. Ona ide kroz život i svijet i gleda ga širom otvorenih očiju, ne gubeći radost i vjeru koje su izvorište i odrednice svega onog što stvara. Sve loše na što nailazi kod nje je kratkotrajno i prolazno. Njezine godine nisu teške i umorne, nego su snažne, ispunjene bogatstvom života, vjere i ljubavi. Posebno mjestu u svemu što piše zauzima majka, najveći dio pjesama posvećen je majci odnosno mami koju je izgubila. Te su pjesme pune nježnosti, poštovanja, divljenja, zahvalnosti i nikad zatomljene tuge zbog ‘nesusreta‘ i gubitka. Osjećaji prema majci najsnažnija su inspiracija za pisanje, a tu su i motivi djetinjstva. U njezinim stihovima sve je okrenuto vedrijim i optimističnijim stranama života. U ovoj knjizi autorica je zagledana u dane koji dolaze, a nakon druženja s njezinim poetskim uradcima jasno je kako je melodija njezina pisanja i melodija njezina života - melodija sreće. 

Na koncu, u skladu sa svime rečenim te glazbom i stihom popraćenim, autorica se publici obratila kratko, iskreno i toplo:

„Meni se prosuo tvoj sjaj Gospodine, to je tako očigledno, to me miluje, hvala ti. Našla sam se u radosnom pisanju knjige, u svjesnom poimanju sebe, vas i Božje blizine. Hodala sam kroz oaze sjećanja, razmišljanja i meditativne mirnoće. Mama mi nedostaje, uvijek je tako bilo, a tako će i biti. Ugodno je biti Lucija i vi koji ste ovdje večeras doprinijeli ste tome i zato vam svima ponaosob kažem hvala.“

A Dubrovačke knjižnice gospođi Luciji zahvaljuju na još jednoj suradnji. Kao i za predstavljanja njezinih ranijih zbirki „Trenutci neprolaženja“ (2016.) i „Zahvaćenost životom“ (2019.), i ovaj put u Saloči od zrcala tražila se stolica više…

FOTO: Vedran Levi