15

studeni 2022

Rezultati natječaja za najbolje video najave: Z. Penn, Knjižnica tajni i P. Pavličić, Koraljna vrata

15

studeni 2022

S ciljem povezivanja čitalačke i medijske pismenosti, odnosno čitanja knjige i korištenja novih medija, Dubrovačke knjižnice, u suradnji s Kinematografima Dubrovnik od rujna do studenoga pozvali su učenike viših razreda osnovnih te učenike srednjih škola da svoju omiljenu knjigu predstave u obliku video najave (book trailer). Na natječaj je pristiglo sedam radova učenika osnovnih škola i dva rada učenika srednjih škola koji su predstavljeni na društvenim stranicama Dubrovačkih knjižnica. Učenici su pokazali svoju kreativnost i vještinu u stvaranju medijskog sadržaja te na zanimljiv način predstavili izabrane knjige čime su pridonijeli promociji čitanja. 

Tročlani stručni žiri koji čine Tanja Galjuf (prof. Hrvatskoga jezika i književnosti u OŠ Župa Dubrovačka), Lucijana Pendo (prof. Hrvatskoga jezika i književnosti u Gimnaziji Dubrovnik) i Žarko Dragojević (glazbenik i producent koji sklada glazbu za film i kazalište, voditelja odnosa s javnošću i prodaje KMD) pohvalio je radove i trud školaraca te izabrao najbolje.

Za najbolji rad osnovnoškolaca jednoglasno je izabrana video najava za knjigu Z. Penn, Knjižnica tajni, rad učenica petog razreda OŠ Montovjerna Nee Milanović, Ive Herceg i Lane Stropnik pod voditeljstvom profesorice Hrvatskoga jezika Hajdi Hajdić i stručne suradnice-edukacijske rehabilitatorice Nike Savić.

Za najbolji rad srednjoškolaca izabrana je video najava za knjigu P. Pavličića, Koraljna vrata, rad tima učenika 4. razreda Biskupijske klasične gimnazije s pravom javnosti pod mentorstvom profesorice Hrvatskoga jezika i književnosti Mirjane Žeravice. Za izradu videa zaslužni su: Lucija Đevoić, Nikolina Marušić, Karmen Zakarija, Baldo Petar Tutman i Ivan Majčica.

Zahvaljujemo svim učenicima i mentorima iz OŠ Montovjerna, OŠ Ivana Gundulića, OŠ Mljet, OŠ Marina Getaldića, OŠ Marina Držića te učenicima Biskupijske klasične gimnazije s pravom javnosti u Dubrovniku koji su sudjelovali na natječaju. 

Nagrade, kino-ulaznice i knjige, nagrađeni učenici mogu preuzeti u Dubrovačkim kinematografima i u Dubrovačkim knjižnicama.

Čestitamo!