8

ožujak 2022
PREPORUKE KNJIŽNIČARA: Tanja Mravak: "Naša žena"

PREPORUKE KNJIŽNIČARA: Tanja Mravak: "Naša žena"

8

ožujak 2022

Ovotjednu preporuku knjižničara Zrnca knjige od pijeska povodom Međunarodnog dana žena donosi Katarina Palinić.  

Naša žena, Tanja Mravak

U svojoj drugoj zbirci kratkih priča Tanja Mravak tematizira ženu, točnije uloge koje ona u društvu zauzima i odnose koje ostvaruje unutar  obitelji  i okruženja. „Našu ženu“ predstavlja zapravo niz najrazličitijih pripadnica ženskog spola  jer svaka od jedanaest priča donosi nam novu protagonisticu koja  se na svoj način odnosi prema očekivanjima i pravilima koje joj društvo nameće. Tako je ona kći, supruga, ljubavnica, unuka, sestra, fotografkinja, bankarica, domaćica, doktorica, njegovana, zapostavljena, spremna da se suprotstavi ili potpuno pokorna. Kakva god bila, društvo koje je okružuje, isto je, patrijarhalno i prizma kroz koju se nju  promatra, bilo da je promatraju žene ili muškarci, patrijarhalna je.

 Junakinje priča uglavnom se  ne bore protiv patrijarhata niti ginu u borbi za neke svoje  ideale, one su prikazane u svakodnevnim situacijama i svojim svakodnevnim borbama, neke potpuno se podlažući  potrebama muževa i obitelji, a neke spremne zauzeti se za sebe. Ni u jednoj od priča autorica ne iznosi svoj stav, ni u jednoj ne moralizira niti sudi. Jednostavno pred nas iznosi situacije kakve jesu, kakve smo i sami svjesni da jesu, i nama ostavlja da donesemo svoj sud. Naravno, sama činjenica da je Mravak odabrala ovu temu i situacije daje nam do znanja kako smatra da je to nešto na što treba obratiti pozornost, nešto što nju okupira.

Veliku ulogu u djelu igraju dijalozi. Jezik kojim se Mravak koristi poput njezinih je junakinja, običan i upravo zbog toga životan i uvjerljiv. Štokavska ikavica karakteristična za područje Dalmacije i Dalmatinske zagore sa sobom donosi stereotipe koje smo kao društvo usvojili i samim time pridonosi karakterizaciji likova.

Iako na prvi mah priče djeluju zabavne i duhovite, čitajući ih često osjećamo nelagodu. One ozbiljne stvari u njima „zapakirane“ u veselo ruho nerijetko nas straše, a samim time i tjeraju na razmišljanje o tome kakvu stvarnost pomažemo stvoriti i što možemo učiniti za sve "naše žene" sutrašnjice.

Zbirku "Naša žena" 2017. godine objavila je izdavačka kuća Hena com, a njezinu dostupnost u Dubrovačkim knjižnicama možete provjeriti putem poveznice.