6

rujan 2021
PREPORUKE KNJIŽNIČARA: Riccardo Bozzi „Dragi autore ili kako odbiti remek-djelo“

PREPORUKE KNJIŽNIČARA: Riccardo Bozzi „Dragi autore ili kako odbiti remek-djelo“

6

rujan 2021

Piše: Katarina Palinić

 

„Dragi autore ili kako odbiti remek-djelo“, Riccardo Bozzi

 

U svom duhovitom djelu „Dragi autore ili kako odbiti remek-djelo“ talijanski književnik Riccardo Bozzi donosi nam pedeset odgovora književnog urednika, koje bi autori kanonskih djela, od Biblije pa do onih objavljenih u 20. stoljeću, dobili da ih pokušaju objaviti danas. Bozzijev urednik bez milosti odbija  Cervantesa, Sofokla, Shakespearea, Manna, Prousta i mnoge druge zbog ove ili one nekorektnosti u njihovim djelima, isključivosti, udaljavanja od trendova i ukusa većine, ekonomske neisplativosti  i brojnih drugih razloga. Čitajući  urednikove dobronamjerne kritike i savjete autorima, iako znamo da je riječ o duhovitom prikazu i pretjerivanju,  uviđamo na koji način zapravo funkcionira suvremeno izdavaštvo i ne možemo se ne zapitati koliko vrhunskih djela zbog posve pogrešnih procjena i iz sasvim pogrešnih razloga nije i nikada neće ugledati svjetlo dana? A nameće nam se i pitanje umjetničke slobode, kompromisa te uvjeta koji se pred autore postavljaju. Srećom, knjige kojima se Bozzijev urednik bavi zadovoljile su u svoje vrijeme sve uvjete i zato će još dugo, dugo u svojim čitateljima buditi radost čitanja.

 

Gabriel Garcia Marquez, „Sto godina samoće“

Querido Gabi,

                ako makneš sve magične, nadnaravne, rubne, mistične elemente, knjiga će ti biti super. Samo što, ako makneš sve te stvari, ništa neće ostati.

 

Charles Dickens, „David Copperfield“

Sjećaš se kad si napisao „Olivera Twista“? To je bio hit, nema sumnje. Pustolovine jednog siročeta. Odlično.

                Više od deset godina je prošlo i sad imaš „Davida Copperfielda“. Pustolovine jednog – pogodite koga – siročeta. Manje odlično.

Moraš ići dalje, Charlie. Inače ćeš kao Robert De Niro, koji je prestao glumiti razne uloge i sad samo glumi Roberta De Nira u svakom filmu. Ili kao R. E. M.-ovci koji su kopirali jednu te istu pjesmu 200 puta. Mislim da treba znati kad je dosta. Osim ako nisi Rocky.

 

Nostradamus, „Proročanstva“

Ako možete predvidjeti budućnost, zašto ste nam uopće slali svoju knjigu?

 

Katarina PALINIĆ