28

rujan 2022

POČELA PRVA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA "IZLOŽBA BAŠTINE"

28

rujan 2022

Počela je prva međunarodna konferencija “Izložba baštine” u organizaciji Znanstvene knjižnice Dubrovnik (28.-30. rujna 2022.) koja se ove godine održava virtualno putem Zoom aplikacije. Glavna tema konferencije je naslov „izložba baštine“, koja uključuje istraživanje najbolje prakse u održivom preventivnom očuvanju i upravljanju rizicima i pristupima,  te njega prikupljanja prije, tijekom i nakon izlaganja.

Konferenciju je otvorila Lucija Bjelokosić, ravnateljica Dubrovačkih knjižnica zahvalivši se pokroviteljima konferencije Ministarstvu kulture i medija, podupirateljima ICOM Hrvatska i partneru Sveučilištu u Dubrovniku, te prethodnoj ravnateljici Dubrovačkih knjižnica, Jeleni Bogdanović i Dragici Krstić na osmišljavanju konferencije i potpori tijekom organizacije. Ravnateljica Bjelokosić također se zahvalila svim izlagačima na sudjelovanju.  Voditeljica Znanstvene knjižnice Dubrovnik i članica Organizacijskog odbora Paula Raguž moderirala je prvi dan konferencije. 

Na konferenciji sudjeluje 41 panelista (izlagača), koji će prezentirati svoje radove koristeći PPT prezentacije i postere. Ukupno je 20 izlaganja i 4 poster prezentacije: 4 pozvana izlagača iz Austrije, Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država i Egipta, 16 izlaganja i 4 poster prezentacije iz Hrvatske, Slovačke, Novog Zelanda, Bugarske, Austrije, Sjedinjenih Američkih Država, Španjolske, Grčke i Južne Afrike. 

Sudionici konferencije održavaju dvadesetominutna stručna predavanja uz PPT prezentacije, sudjeluju u raspravi ili prisustvuju konferenciji kao slušatelji. Radni jezik je engleski, a konferencija je podijeljena na tri dana od 28. do 30. rujna 2022.

Na prvom danu sudjelovali su: Valentina Ljubić Tobisch, Dragica Krstić, Vesna Živković, Brendan O’Brien, Laura Van Echten, Greg Weis, Madeleine Ross, Zoitsa Gkinni, Christina Tsaroucha, Roger S. Wieck, Wendy Jo Coones, Tatjana Mihalić, Lucija Ašler. 

U svrhu unaprjeđenja na polju zaštite kulturnog nasljeđa, na konferenciji će se istražiti najbolja praksa u pristupima održive preventivne zaštite i upravljanje rizicima, uključivanje očuvanja i sigurnosti u izložbeni proces prije, tijekom i nakon izlaganja. Nove tehnologije i ideje mogu dovesti do poboljšanja kvalitativnog iskustva posjetitelja uz održavanje odgovarajućih uvjeta za očuvanje artefakata, iako ni tradicionalne pristupe ne treba zanemariti niti krivo prikazati.  

S obzirom na to da su raznovrsna kulturna nasljeđa važni elementi izgradnje i  razvoja društva, potrebno je unaprijediti koncept izlaganja kulturnih dobara, kako bi se podigla svijest o važnosti i očuvanju kulturnih dobara kod zaposlenika u kulturnim ustanovama i šire publike. O važnosti ove teme govori i podatak da je na prvom danu konferencije sudjelovalo stotinjak slušatelja iz brojnih europskih država. 

Okupljanjem velikog broja stručnjaka i šire javnosti na konferenciji želimo ostvariti kontakte i otvoriti mogućnost međunarodne suradnje sa ciljem poboljšanja uvjeta zaštite i prezentacije naše kulturne baštine jer je kultura temelj identiteta i razumijevanja tuđeg identiteta i prihvaćanja istog, potičemo na djelovanje i uključivanje u proces zaštite.