1

veljača 2024
Novi, osvježeni portal ZDUR Dubrovačkih knjižnica

Novi, osvježeni portal ZDUR Dubrovačkih knjižnica

1

veljača 2024

Novi, osvježeni portal ZDUR Dubrovačkih knjižnica dostupan je na poveznici: https://zdur.dkd.hr/. U zbirci “Periodika Ragusina” korisnici sad mogu pročitati i pretraživati po punom tekstu čak 38 naslova dubrovačkih novina tiskanih između 1848. i 1941., kao i zbirku “Foji od pazara” koja sadrži 90 naslova satiričnih listova. U zbirci “Knjige Ragusina” dostupno je 14 djela Ruđera Boškovića i još nekoliko vrijednih i rijetkih naslova iz 16., 17., i 18. stoljeća. Naravno, tu su i dalje tiskani katalozi i digitalizirani kataložni listići zbirki Starih i rijetkih knjiga Dubrovačkih knjižnica.

Podsjetimo, digitalizirane zbirke Znanstvene knjižnice Dubrovnik okupljene su na digitalnoj platformi Dubrovačkih knjižnica pod nazivom ZDUR od 2018 godine. Gotovo simbolično, akronim ZDUR (Znanstvena DUbrovnik, Repozitorij) imenom se naslanja na zaštićenu kulturnu baštinu o kojoj skrbi Znanstvena knjižnica, naime zdur je u Dubrovačkoj Republici označavao glasnika.

Projekt digitalizacije dubrovačke kulturne baštine odvija se uz potporu Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.