30

prosinac 2021

Nagrađeni predškolci i školarci u natječaju "Tvoja staza" za mjesec studeni

30

prosinac 2021

Dubrovačke knjižnice raspisale su početkom školske godine 2021./2022. mjesečni nagradni natječaj ''Tvoja staza'' za najbolje napisani osvrt i esej (ili crtež) o pročitanom djelu za tri mjeseca: rujan, listopad i studeni. Natječaj je bio namijenjen djeci od vrtićke do srednjoškolske dobi, a više o natječaju koji je trajao do 30. studenoga 2021. može se pročitati na sljedećoj poveznici: https://www.dkd.hr/novosti/rujan-u-dubrovackim-knjiznicama-besplatan-upis-pripreme-za-maturu-nagradni-natjecaj

U mjesecu studenome odlučili smo nagraditi SVE pristigle radove kako bismo zahvalili našim učenicima i njihovim mentorima na sudjelovanju i trudu te ih u ovoj Godini čitanja, koja je na izmaku, motivirali da nastave s ovom praksom i u idućim godinama svog školovanja i života.

Pristigli radovi:

Laura Carević, učenica 8. d razreda OŠ Mokošica, osvrt na roman ‘’Zeleni pas’’ autorice Nade Mihelčić (mentorica Ivana Obradović)

Arduana Dervišević, učenica 6. b razreda OŠ Cavtat, osvrt na roman ‘’Psima ulaz zabranjen“ autorice Melite Rundek (mentorica Mirna Gjuraš-Car)

Nina Kovačić, učenica 8.b razreda OŠ Marina Držića, osvrt na roman ‘’Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu’’ autora Ransoma Riggsa (mentorica Ivana Šijaković Petric)

Duje Golemac, učenik 8. c razreda OŠ Marina Držića, osvrt na knjigu ‘’Mali princ’’ autora Antoinea de Saint-Exuperyja (mentorica Veronika Šmanjak)

Dječji vrtić Ston (odjel Putniković – Pelješac), skupni crteži na temu "Maca Papučarica", autori: Luka Leko, Stjepan Bezek, Lucija Đuračić, Jakov Sekulo, Andrea Barać, Ivano Jeić, Doris Đuračić, Ivan Bezek, Morana Budimir, Lorena Hasan (mentorice odgojiteljice Mia Puljić Lopin i Vedrana Ledinić Glavor)

Dječji vrtić Leptirić (Trsteno), dječji crteži s popratnim tekstom inspirirani pričom "Legenda o crkvi Male braće u Dubrovniku" (odgajateljice i mentorice Marija Violić, Miroslava Pavić i Katarina Bošković)

 

Čestitamo našim predškolcima i školarcima kao i njihovim mentoricama! Svoje nagrade možete pokupiti svakog radnog dana od 8 do 19 sati u Narodnoj knjižnici Grad (Ulica od Puča 6, I kat).

 

Sve pristigle radove možete pročitati ovdje:

 

Zeleni pas – Laura Carević

''Zeleni pas'' roman je hrvatske spisateljice za mlade Nade Mihelčić. Objavljen je 2009. u izdanju Naklade Lukom te je zahvaljujući svojem poučnom sadržaju i kvaliteti dospio na popis djela za cjelovito čitanje u osnovnoj školi. Radnja romana odvija se kroz 2000-te godine u gradu Zagrebu.

Upoznajemo jednu prosječnu zagrebačku sedmeročlanu obitelj čiji se život naglo promijeni i nastupi dugo i teško razdoblje. Autorica progovara kroz pripovjedačicu, mlađu sestru u obitelji, koja se vraća u prošlost kako bi obuhvatila sve događaje koji su doveli do propasti njezine obitelji. U početku doznajemo kako je to kada te roditelji cijelo vrijeme uspoređuju sa starijom sestrom i bratom te kako se pripovjedačica osjeća zanemareno jer je fokus čitave obitelji usmjeren na jednog člana, na Vlatku. Pozornost koju je Vlatka dobivala od svojih roditelja ipak nije bila dovoljna da je sačuva od problema, i to problema ovisnosti. Zeleni pas govori nam o negativnom učinku droge ne samo na pojedinca već na čitavu obitelj i kako okolina ima predrasude prema svim članovima obitelji ako im je samo jedna osoba u dodiru s drogom.

Ova knjiga daje stvaran prikaz kako se roditelji nose s ovisnošću djeteta, kako to utječe na drugu djecu u obitelji, kako propadaju poslovi, gubi se novac, dolazi do popuštanja u školi, raskida prijateljstava…Radnja nije uljepšana, nego realistična. Autorica ovo djelo posvećuje svim mladim ljudima koji prolaze kroz slično iskustvo kao obitelj u romanu. Nastoji ih ohrabriti da dobiju rat protiv pakla ovisnosti. Radnja romana Zeleni pas sadrži 233 stranice na hrvatskom standardnom jeziku, a dijalozi između likova napisani su na kajkavskom narječju.

Roman se brzo čita i razumljiv je, istodobno duhovit i ozbiljan. Djelo izaziva osjećajnost jer se čitatelj poveže s obitelji i problemima kroz koje prolaze. Kvalitetu romana potvrđuju brojne nagrade, među kojima je i Mali princ za najbolju knjigu za mlade na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Ovu knjigu preporučujem svima, i mlađima i starijima, čitavim obiteljima jer služi kao veliko upozorenje na problem ovisnosti.

 

 Psima ulaz zabranjen - Arduana Dervišević

Roman „Psima ulaz zabranjen“ djelo je nastalo iz ljubavi prema pisanju i čitanju. Autorica romana je Melita Rundek koja je za svoja djela dobila vrijedne nagrade. Napisala je petnaest naslova, od kojih čak dvanaest za djecu i mlade. Bila je organizatorica radionica za pisanje i radila s nadarenom djecom.

Sigurna sam da svako dijete želi pročitati ovaj roman, čak i ako to još ne zna. Junak romana je pas koji odluči prekršiti pravilo knjižnice. Ulazi u knjižnicu jer misli da njemu ulaz nije zabranjen. On je poseban jer ruši sve prepreke i pretvara nemoguće u moguće. Kako bi nam roman bio zanimljiviji, autorica uvodi i lik Tomice, dječaka koji ne voli čitati i ima jedinice iz lektire. Tomica će na kraju zavoljeti knjige i napisat će svoju priču. Likovi pasa s neobičnim imenima predstavljaju imena knjiga koje je Tomica trebao pročitati, a nije. Tomica u psu pronalazi najboljeg prijatelja. Ja mislim da pas predstavlja knjigu kojoj je zabranjen ulazak u knjižnicu jer knjiga treba biti u čovjekovim rukama. Likom Tomice je prikazan svaki čovjek koji traži lijepu riječ.

Roman „Psima ulaz zabranjen“ mi je jedan od najdražih romana i svima bih ga preporučila, a posebno malim istraživačima. Posebno mi se svidjelo što je Tomica zavolio čitanje i što više nije dobivao jedinice iz lektire. Drago mi je što je Tomica uzeo olovku u ruke i odlučio i sam napisati priču. Na kraju romana bila sam zbunjena zašto je Melita Rundek sve ovo izmislila. Sigurna sam da je to učinila zbog naše znatiželje. Svi smo mi nekad bili Tomica i nismo voljeli čitati. Mislim da bi ova knjiga trebala stajati na stolu svakog djeteta i biti mu priča za laku noć.

 

Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu (fantastičan roman za sve dobi) - Nina Kovačić

Roman ‘’Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu’’ jako je dojmljiva knjiga s odličnom radnjom i likovima. Mislim da biste joj i vi trebali dati priliku. Radnja prati glavnoga lika Jacoba kojemu se život okreće naopačke jer pronalazi svojega djeda ubijena pokraj kuće. Misteriji iz djedova života i smrti vode ga na malen otok pokraj Walesa, gdje pronalazi čudnovati dom za djecu te njegove ukućane. Roman je dovoljno fantastičan da nas uvede u svoj svijet, no i dovoljno realističan da se osjeća stvarnim.

Savršeno me privukao u svoju radnju, u trenutcima je ugođaj bio toliko stvaran da sam se mogla osjećati poput likova. Jedna od velikih vrlina ovoga romana poseban je obiteljski ugođaj kod gđice Peregrine, ravnateljice doma, i djece – ponašaju se kao prava obitelj. Iako svatko od njih ima svoju biološku obitelj i jedinstvenu prošlost, u domu su svi kao braća i sestre. Emma je po mojem mišljenju bila najzanimljiviji lik. Vidjela sam kako se tijekom radnje razvija odnos nje i Jacoba, od Emmine nevjere u svaku njegovu riječ do kraja romana, gdje su bili zaljubljeni jedno u drugo. Radnja je napeta i ima odličan tempo.

Za čitatelje koji vole akciju ima dosta borbenih scena poput borbe na tornju koja diktira cijelu sudbinu naših likova. Za one koji vole učiti o svijetu knjige i njegovim likovima poput mene, puno je dijelova u kojima se govori o različitim životnim pozadinama likova. Tako je moj najdraži dio knjige bio kada je dječak iz doma Jacobu otkrio da su jednom davno jednog drugog ukućanina ubila ogromna čudovišta zvana praznodusi.

Preporučujem ovu knjigu svima koji vole čarobne svjetove, velike misterije i opasne pustolovine. Ovaj će vas roman uvući u živote svojih likova, njihove osjećaje i opasnosti koje dolaze s njima na način koji je nezaboravan i toliko zanimljiv da će vas, bez obzira na vašu dob, naučiti nešto novo.

 

Mali princ - Duje Golemac

Francuski pilot Antoine de Saint-Exupery davne 1943. napisao je knjigu Mali princ (fr. Le Petit Prince). Knjiga je do danas prevedena na preko 300 svjetskih jezika, a prodana je u više od 80 milijuna primjeraka i tako je postala jedna od najprodavanijih knjiga svijeta. Posebnom je čine i piščevi crteži kojima je knjiga ilustrirana.

Radnja se odvija u pustinji Sahari u koju se srušio pilot. Pokušavajući popraviti svoj avion, susreće čudno odjevenoga dječaka koji zahtijeva da mu nacrta ovcu. Mali princ postepeno otkriva svoju priču. Dolazi s maloga asteroida gdje je živio sam dok tamo nije izrasla ruža. Ruža je bila zahtjevna, a njega su zbunjivali osjećaji prema njoj. Na kraju je odlučio otići i putovati od planeta do planeta u potrazi za znanjem. Nakon što je upoznao mnoge zbunjujuće odrasle osobe, na kraju je sletio na Zemlju gdje se sprijateljio sa zmijom i lisicom. Lisica mu je pomogla da razumije ružu, a zmija mu je ponudila pomoć da se vrati na svoj planet, ali za određenu cijenu.

Knjiga me je sasvim osvojila jednostavnošću. Odvela me je negdje daleko, probudila dobre osjećaje i naučila me izuzetno važne stvari o djeci i odraslima, ljudima i životu, prijateljstvu, ljubavi…, a posebno o ljudskim odnosima koji se ne grade lako jer za veze treba vrijeme, trud i predanost. Posebno su mi se svidjele mudre izreke kojima knjiga obiluje, a istaknuo bih ovaj dio: „…Odrasle osobe vole brojeve. Kad im pričate o nekom novom prijatelju, nikad vas neće zapitati o onom što je bitno. Nikad vam neće reći: „Kakva je boja njegova glasa? Koje su mu najomiljenije igre? Skuplja li leptire?” Nego vas pitaju: „Koliko mu je godina? Koliko ima braće? Koliko je težak? Koliko zarađuje njegov otac?” Tek tada smatraju da ga poznaju.“

Knjigu bih preporučio jer je bezvremenska. Uči nas trajnim vrijednostima poput brige o onima koje volimo, o tome kako funkcioniraju odnosi, potiče nas da putujemo i sanjamo. Smatram da je ova knjiga istinsko remek-djelo.