21

veljača 2024
MJESEC HRVATSKOGA JEZIKA: Učimo hrvatski!

MJESEC HRVATSKOGA JEZIKA: Učimo hrvatski!

21

veljača 2024

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje pokrenuo je 2014. godine manifestaciju Mjesec hrvatskoga jezika želeći istaknuti važnost očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata te želeći upoznati javnost s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i jezičnom poviješću. 

Jezik je živi organizam, razvija se, potrebno je stalno učiti ga. Ponekad se nađemo u nedoumici oko izricanja ili pisanja nečega na hrvatskom standardnom jeziku te u takvim situacijama posežemo za pravopisom, rječnikom ili gramatikom. Također, jezične savjete pronalazimo u različitim tiskanim izdanjima školskih udžbenika, priručnika, znanstvenih i stručnih radova te radio i TV-emisija, blogova, društvenih mreža i internetskih stranica. Vođeni motom Učimo hrvatski!, tijekom ovogodišnjeg Mjeseca hrvatskoga jezika, na web stranicama Knjižnice predstavit ćemo nekoliko digitalnih izvora koji donose jezične savjete i razgovore o jeziku, lako su dostupni i korisni za obogaćivanje znanja o jeziku. 

Osim predstavljanja digitalnih izvora, u prostorima Dubrovačkih knjižnica održat će se susreti s jezičnim znalcima: 

29. veljače u 19 sati, o književnosti i jeziku govorit će književnik i jezikoslovac Kristian Novak; 

14. ožujka u 18 sati, učenici srednjih škola predstavit će jezične savjete koje su pripremali uz mentorstvo svojih nastavnica hrvatskoga jezika; 

18. ožujka, za kraj Manifestacije, Barbara Tolić i Željka Jeličanin, voditeljice kanala Hrvatski jezik za svaku upotrebu i Književne kritičarije, u ogranku Cavtat održat će radionice za osnovnoškolce, a isti dan u Narodnoj knjižnici Grad u 18 sati, predstavit će svoje projekte i pokazati kako učenje jezika, osim što je korisno, može biti i zabavno.