16

srpanj 2021
Mirošević, Franko: Martin Klarić borac za radnička prava i dubrovački revolucionar

Mirošević, Franko: Martin Klarić borac za radnička prava i dubrovački revolucionar

16

srpanj 2021

Dubrovačke knjižnice obogatile su svoj fond s još jednim sjajnim izdanjem. Radi se o knjizi povjesničara Franka Miroševića ''Martin Klarić borac za radnička prava i dubrovački revolucionar'', koju je napisao u suradnji s unukom Martina Klarića, Martinom Klarićem–Dugandžićem. Nastala je zahvaljujući bogatoj obiteljskoj arhivi i na osnovi povijesnih izvora u vlastitoj nakladi (Martin Klarić-Dugandžić, 2021.).

Martin Klarić (1902. – 1960.) imao je izniman životni put, rođen u selu Biletići u Hercegovini, bez formalnog obrazovanja, kao mostarski rudar pristupa sindikalnom pokretu i bori se za prava radnika. Zbog te borbe često je zatvaran i mučen. Tijekom Drugog svjetskog rata u južnoj Dalmaciji i Hercegovini organizira Narodnooslobodilački pokret i bori se protiv okupatora. Sredinom 1949. godine uhićen je i odveden u logor na Golom otoku. Rehabilitiran je i postaje član Muzejskog vijeća Dubrovačkih muzeja gdje predano radi na prikupljanju građe radničkog i partizanskog pokreta na dubrovačkom području.

Knjiga je opremljena zanimljivim fotografijama iz obiteljske i arhive Iva Batričevića i nezaobilazan je izvor za povijest Dubrovnika u prvoj polovini 20. stoljeća.

Knjiga je dostupna svima i može se posuditi na Posudbenom odjelu Narodne knjižnice Grad (Ul. od Puča 6, I kat).