24

svibanj 2023

Martina Divić održala putopisno predavanje “Ne postoji sutra u Atru”

24

svibanj 2023

U okviru programa Putositnice utorkom, u utorak 23. svibnja 2023. u čitaonici Narodne knjižnice Grad, autorica istoimene knjige “Ne postoji sutra u Atru”, Martina Divić održala je predavanje o svojoj putopisnoj avanturi koju je iskusila 2017. godine. “Ne postoji sutra u Atru” zbirka je kratkih priča temeljena na zapisima koje je autorica objavljivala sa svog putovanja po Africi na blogu i facebook stranici "Nisan doma".

Divić je dubrovačku publiku povela u virtualnu avanturu na obalu Senegala, kroz pustinju Mauritanije te sve do "ničije zemlje" u Zapadnoj Sahari, pa do kraljevskih gradova Maroka. Kroz svoje iskustvo putovanja, podijelila je iskustva o vožnji vlakom koji prevozi ugljen kroz Mauritaniju, o tome kako izgleda provesti noć u pustinji bez šatora te je, s obzirom na to da je po struci pravnica, istražila pojam leblouh ili praksa nasilnog hranjenja ženske djece. 

-Ono što je tipično isključivo za Mauritaniju, što ne znam je li igdje drugo u svijetu postoji, a to je leblouh ili praksa nasilnog hranjenja ženske djece. Radi se o tome da u Mauritaniji se uzima što je djevojka deblja, to će se lakše udati. I oni već male curice počinju “šopati”s velikim količinama kus-kusa i mlijeka, negdje oko sedam litara mlijeka i uz svaki litar mlijeka ide zdjela kus-kusa kako bi te djevojčice bile što deblje. Što su deblje, imaju veću vjerojatnost udaje. I to je veliki problem u Mauritaniji jer imate žene koje pate od kardiovaskularnih bolesti, hormonalnih poremećaja, dijabetesa tipa 1 ili 2, a događa se da djevojke ilegalno kupuju tablete za otvaranje apetita da bi se udebljale. - istaknula je Divić. 

U Mauritaniji, kada se govori o pravima žena vlada poligamija, brakovi s maloljetnim ženama i ono što je karakteristično, kao i za ostatak Afrike - genitalno sakaćenje ženskih spolnih organa. 

-Tradicija je to koju najčešće vrše žene i prenosi se. Veliki je problem taj što se uzima kao da je to nešto što je izrazito važno i dio kulture. Čak se tim ženama, koje bi trebale biti pokretači promjene, teško ih se može uvjeriti da bi se s tom praksom trebalo stati jer smatraju da je to nešto što one nasljeđuju i što njih zapravo čini, te žene koje to obavljaju, smatra ih se starosjediocima, daje im važnost unutar plemena u kojem jesu.- kazala je Divić. 

Kroz fotografije, Divić je prikazala države i mjesta opisane u knjizi, zbirci priča za koju je 2022. godine dobila i nagradu u kategoriji “putopis godine", a koju je dodijelio Hrvatski festival putnika u Šibeniku.

FOTO: Marjana Leventić