1

ožujak 2024

Kristian Novak održao radionicu pisanja sa srednjoškolcima

1

ožujak 2024

U Saloči od zrcala, 29. veljače 2024., gost je bio jedan od najboljih i najpopularnijih hrvatskih suvremenih pisaca – Kristian Novak. Autor romana „Črna mati zemla“, „Ciganin, ali najljepši“ i „Slučaj vlastite pogibelji“, koji ne silaze s lista najčitanijih naslova u Hrvatskoj, održao je učenicima dubrovačkih srednjih škola vrlo zanimljivu i motivirajuću radionicu pisanja.

Kako pisati, odakle početi, što je važno za dobar lik i dobru priču…neke od sastavnice uspješnog recepta pokušao je prenijeti učenicima. A najvažnije su sastavnice: želja da se ispriča priča, hrabrost da se s njom suočimo, ali i da je pokažemo drugima, pisanje, čitanje, pisanje, čitanje, čitanje, čitanje, pisanje…. pa tako, sve ispočetka.

 Kako Novak kaže, pisanje nije lako, ali želja da se ispriča priča postoji u čovjeku oduvijek i ako je u otkrijemo u sebi, ako je to „moranje“ da priču podijeli sa svijetom u čovjeku toliko jako, onda, kao što on pokazuje svojim primjerom, samo je nebo granica.

Stoga, ostaje nada kako će jučerašnja radionica ohrabriti učenike da nađu priču u sebi ili da se puste da priča nađe njih.

Osim učenika Pomorsko-tehničke škole na radionici su bili i učenici Gimnazije Dubrovnik, Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik, Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik, Klasične gimnazije Ruđera Boškovića i Dubrovačke privatne gimnazije. Radionicu je organizirana u sklopu projekta „Biblioterapija – terapija čitanjem i pisanjem“ čija je voditeljica profesorica Mariela Marković.

tekst: Pomorsko-tehnička škola Dubrovnik

foto:Vedran Levi