30

kolovoz 2021
Godina čitanja - 2021.

Godina čitanja - 2021.

30

kolovoz 2021

Na prijedlog Ministarstva kulture i medija, Vlada Republike Hrvatske proglasila je 2021. Godinom čitanja. Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja usvojene 2017. godine, a koja doprinosi razvoju kulture čitanja i omogućava što većem broju pripadnika hrvatskog društva čitanja sa zadovoljstvom i razumijevanjem

U programu Godine čitanja pripremljen je čitav niz aktivnosti koje u suradnji s Ministarstvom kulture i medija provode Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu te knjižnice diljem Hrvatske, strukovne udruge, jedinice lokalne i regionalne uprave i samouprave, medijski partneri, strana predstavništva u Hrvatskoj, a na suradnju su pozvani i svi zainteresirani partneri da se uključe i prenesu poruku „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi“. Aktivnosti u sklopu Godine čitanja usmjerene su svim dionicima kulture čitanja: publici svih generacija – s posebnim naglaskom na djecu i mlade, književnicima, predvoditeljima, nakladnicima, knjižarama, knjižnicama i drugima, kao i onima iz drugih područja kulturnog stvaralaštva.

Zašto je čitanje važno? Čitanje nam omogućuje bolje razumijevanje međuljudske komunikacije i rješavanje konflikata kao i potpunije shvaćanje onoga što nam u životu pomaže ili se pokazuje kao prijetnja. Ono pospješuje i doprinosi emotivnoj inteligenciji i toleranciji, razvoju samosvijesti i samopouzdanja te oblikuje vrijednosti koje imaju dugoročni učinak na kvalitetu života pojedinca, a time i društva u cijelosti.

 

https://citaj.hr/