11

ožujak 2023

Dr. Zdeslav Hrepić, „Živa fizika: Zakoni prirode kao životne metafore za junakovo putovanje"

11

ožujak 2023

U petak, 10. ožujka 2023.  u Narodnoj knjižnici Grad, dr. Zdeslav Hrepić predstavio je knjigu  „Živa fizika: Zakoni prirode kao životne metafore za junakovo putovanje". Uz autora sudjelovali su Ivana Kolić, koja je predstavila autora i njegov rad te Ranko Bautović koji je pročitao dio recenzije knjige koju je napisala dr. sc. Sanja Jurić.

Hrepić je rekao da je glavna misao knjige je da je priroda životna učiteljica, duhovna učiteljica i iscjeljiteljica. Transformativne metafore iz prirode poput odnosa žira i hrasta, gusjenice i leptira, ujedno su i kulturalne norme. Živa fizika tako je način koji sustavno objedinjuje fizikalne pojmove i životni trenig (life coaching), odnosno pokazuje kako se zakoni fizike pretvaraju u transformativne životne metafore. Životni trening je umjetnost i vještina pomaganja ljudima da postignu svoje ciljeve i prevladaju prepreke i kao djelatnost se rapidno razvijao i eksponencijalno širio u posljednja dva desetljeća. Jedna neobična odlika tog razvoja je da su mnogi fizikalni pojmovi poput poluge, fokusa, rezonancije, tromosti, energije ili kvantnog skoka, pronašli čvrsto mjesto u njegovom žargonu. Ta neobična kombinacija nije zapravo iznenađujuća jer je fizika kraljica znanosti kada je u pitanju opisivanje, objašnjenje i predviđanje kako naš svijet funkcionira.

Dr. Hrepić predstavio je koncept koji je nazvao Junakovo putovanje a koji se oslanja na mit o junakovu putu iz istoimene knjige Josepha Campbella "Junak s tisuću lica" te na Jungove arhetipove. Kroz dvanaest postaja junak prolazi proces transformacije, odnosno rješava probleme. Hrepić u svom konceptu primjenjujući zakone fizike objašnjava i pomoću njih donosi moguće rješavanje problema ukazujući na važnost fizike u svakodnevnom životu.