18

kolovoz 2023

Davor Novevski predstavio roman "Vrtoglavica" u Cavtatu

18

kolovoz 2023

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica, a u okviru programa “Knjige pod stablima”, 17. kolovoza 2023. u Cavtatu, Davor Novevski je predstavio svoj novi roman “Vrtoglavica”, uz urednika Davora Deranju i moderatoricu Marielu Marković. Publiku je u ime Dubrovačkih knjižnica pozdravila knjižničarka Lucijana Mihaljek.

Novevski, autor koji je prepoznat po svojim djelima kao što su "Ravno do dna" i "Teorija sjene", ovaj put nas vodi korak dalje u svojem literarnom putovanju. "Vrtoglavica" označava zaokret jer je prvi njegov roman u kojem nema fikcije. Umjesto toga, ova knjiga zaranja duboko u autentičnost njegova života, prenoseći emocije, razmišljanja i iskustva s nevjerojatnom iskrenošću.

Moderatorica Mariela Marković započela je razgovor s Davorom Novevskim, a on se s osmijehom prisjetio svojih prvih dana s knjigama. "Nisam oduvijek bio zaljubljenik u književnost. U srednjoj školi, knjige nisu bili moji najbolji prijatelji", prisjetio se Novevski. No, kako je vrijeme prolazilo, njegov odnos prema knjigama se mijenjao. "Zavolio sam književnost postepeno. Shvatio sam da je to ogroman svijet koji pruža bezbroj mogućnosti, gotovo besplatno."

Nakon što je prvi put zakoračio u svijet književnosti, Novevski je osjećao kako širi koncentrične krugove pričama koje je pisao. Njegov prvi roman izdan je 2015. godine, a kako kaže, ta prilika je bila presudna. "Da to nije uspjelo, možda više nikad ne bih sjeo za računalo i počeo pisati", dodao je autor.

"Vrtoglavica" dolazi nakon izazovne godine obilježene korona krizom i lockdownima. Davor Deranja, urednik romana, komentirao je kako se Novevski suočio s ovim izazovima: "Roman 'Vrtoglavica' nosi sa sobom sve ožiljke i svjetlosne trenutke iz tog perioda. To je knjiga o iskustvima, preživljavanju i sazrijevanju."

U romanu "Vrtoglavica", Novevski otvoreno piše o sebi, dočaravajući svoje najdublje emocije. "Ima dijelova gdje Davor piše sebe, a najbolji dijelovi dolaze iz utrobe. Ima dijelova gdje piše baš sebe", ističe Deranja. Pitanje koje se nameće jest: Je li pisanje ovog romana došlo kao potreba za dijeljenjem vlastite priče i suočavanjem s dijelom prošlosti?

"Roman 'Vrtoglavica' nosi autobiografske elemente, ali nije klasična autobiografija", pojasnio je Novevski. "To je priča iz mog života, proširena i razgranata. Počeo sam pisati nešto drugo, ali to nije išlo, osjećao sam da moram pretočiti svoje iskustvo na papir. To je bila unutarnja potreba."

Knjiga "Vrtoglavica" predstavlja ne samo Davorovu priču, već i univerzalnu priču o suočavanju s životnim izazovima, preživljavanju i sazrijevanju. Ovaj roman, ispunjen dubokim emocijama i iskrenim introspekcijama, poziva čitatelje da se zaroni u vlastite misli i iskustva te potiče na razmišljanje o granici između življenja i preživljavanja.

FOTO: Vedran Levi