«srpanj 2024»
ponutosričetpetsubned
24252627282930
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

19

kolovoz 2022

28

rujan 2022
Počinje: 28.09. / 9:00 Završava: 30.09. / 13:00

“Izložba baštine” - prva međunarodna konferencija u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica, Znanstvene knjižnice Dubrovnik, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, te uključivanjem ICOM Hrvatska kao podupiratelja,  od 28. do 30. rujna 2022. godine putem ZOOM aplikacije od 9 do 13 sati održat će se Prva međunarodna konferencija pod nazivom  „Izložba baštine“

Konferencija će okupiti stručnjake iz cijeloga svijeta  koji rade na području muzeologije, arhivistike i knjižničarstva, konzervatore i restauratore kao i stručnjake koji rade na poslovima zaštite kulturnih dobara kako bi razmijenili iskustva i predstavili nove spoznaje u zaštiti kulturnih dobara, te temeljem stručnih obrazloženja istih usvojili, utvrdili i time unaprijedili dosadašnja saznanja na području izlaganja kulturnih dobara. Među njima su Roger S. Wieck, kustos Melvina R. Seidena i voditelj odjela za srednjovjekovne i renesansne rukopise u knjižnici i muzeju Morgan u New Yorku, i Rasha A. Shaheen, viši konzervator fotografija i papira u Egipatskom muzeju u Kairu, Egipat.

Na konferenciji će se obraditi sljedeće teme: procjena organizacije izložbe (oprema, ljudi, prostor, pravilnici, kodeksi), uključivanje očuvanja i sigurnosti u izložbeni proces, razmjena interaktivnih iskustava, konzervacija-restauracija za izložbu, iskustva s putujućim izložbama, održivi dizajn izložbe.

U svrhu unaprjeđenja na polju zaštite kulturnog nasljeđa, na konferenciji će se istražiti najbolja praksa u pristupima održive preventivne zaštite i upravljanje rizicima, uključivanje očuvanja i sigurnosti u izložbeni proces prije, tijekom i nakon izlaganja. Nove tehnologije i ideje mogu dovesti do poboljšanja kvalitativnog iskustva posjetitelja uz održavanje odgovarajućih uvjeta za očuvanje artefakata, iako ni tradicionalne pristupe ne treba zanemariti niti krivo prikazati.  

Predavanja i izlaganja namijenjena su kustosima, dizajnerima izložbi, preparatorima, konzervatorima, knjižničarima, arhivistima, zaštitarskom osoblju i svima  uključenima u planiranje, projektiranje i postavljanje izložbi u kulturnim ustanovama, te široj javnosti, radi spoznaje da zaštita kulturne baštine unutar određenog društvenog konteksta ovisi o stvarnoj i emotivnoj povezanosti zajednice s vlastitim nasljeđem, te da je zajednicu potrebno osvještavati i informirati, povezati ih te potaknuti na sudjelovanje u zaštiti i očuvanju kulturne baštine.

Na  konferenciji će se predstaviti dubrovačka kulturna baština. Uz materijalnu kulturnu baštinu koja se čuva u prostorima Znanstvene knjižnice Dubrovnik (rukopisi, inkunabule, korespondencije, stare i rijetke knjige, libreta, grafička zbirka) i kojoj je vrijednost neprocjenjiva, predstavit će se i nematerijalna baština Grada Dubrovnika. 

Okupljanjem velikog broja stručnjaka i šire javnosti na konferenciji žele se ostvariti kontakti i otvoriti mogućnost međunarodne suradnje sa ciljem poboljšanja uvjeta zaštite i prezentacije hrvatske kulturne baštine jer je kultura temelj identiteta i razumijevanja tuđeg i prihvaćanja istog, cilj je potaknuti na djelovanje i uključivanje u proces zaštite.

Trodnevni program prikazan je unutar najave. 

Dubrovačke knjižnice pozivaju sve zainteresirane koji žele sudjelovati na konferenciji kao slušatelji da se prijave putem poveznice: https://drlconference.dkd.hr/online-registration do petka, 23. rujna 2022.

Objavljeno: 19.8.2022.