«rujan 2022»
ponutosričetpetsubned
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789

25

travanj 2022
Dani medijske pismenosti: predavanje prof. dr. sc. Danijela Labaša o izazovima digitalnog okruženja

29

travanj 2022
Počinje: 29.04. / 19:00 Završava: 29.04. / 20:30

Dani medijske pismenosti: predavanje prof. dr. sc. Danijela Labaša o izazovima digitalnog okruženja

Uoči obilježavanja Dana medijske pismenosti, a u organizaciji Dubrovačkih knjižnica , u petak 29. travnja s početkom u 19 sati u Saloči od zrcala, prof. dr. sc. Danijel Labaš održat će predavanje pod nazivom “Izazovi digitalnog okruženja: Djeca medija - od ideja do projekata medijske pismenosti”. 

U glavnom fokusu predavanja bit će izazovi digitalnog okruženja s naglaskom na izazove nomofobije, fomofobije i ovisnosti te izazovima čitanja u digitalnom dobu. Kao inicijator i voditelj projekta "Djeca medija"  što ga na području Hrvatske provodi Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, prof. dr.sc.  Labaš će s prisutnima podijeliti svoja iskustva u dugogodišnjem planiranju i provođenju programa medijske pismenosti.

„Djeca medija“ projekt je medijskoga odgoja kojim se postiže informacijska i medijska pismenost, posebno djece i mladih. Projekt se provodi od 2010. godine i obuhvaća održavanje interaktivnih predavanja i medijskih radionica po osnovnim i srednjim školama, radijsku emisiju i priloge koji se objavljuju na internetskoj stranici www.djecamedija.org, a namijenjeni su ne samo djeci i mladima, nego i nastavnicima i roditeljima, ali i svima čije je područje interesa upravo medijska pismenost.

Projekt Dani medijske pismenosti organiziran je od strane Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, uz podršku Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ovogodišnji 5. Dani medijske pismenosti održat će se od 2. do 8. svibnja 2022. godine. 

Glavni ciljevi projekta su podizanje svijesti javnosti o važnosti medijske pismenosti i kritičkog razmišljanja o medijskim sadržajima, posebno kod djece i mladih. 

Program je namijenjen prosvjetnim djelatnicima, stručnim suradnicima, knjižničarima i svim djelatnicima ustanova i udruga koji provode ili planiraju provoditi programe medijske pismenosti.

O voditelju:

Prof. dr. sc. Danijel Labaš izvanredni je profesor zaposlen na Odsjeku za komunikologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje više predmeta s područja komunikologije i novinarstva, semiotike, etike, medijske pedagogije, religije i filma.

Gostujući je profesor poslijediplomskih interdisciplinarnih sveučilišnih studija Komunikologija i Kulturologija Doktorske škole Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, poslijediplomskog doktorskog studija Informacijskih i komunikacijskih znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu,  doktorskog studija novinarstva Sveučilišta u Mostaru, te specijalističkog studija Odnosi s javnošću Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Član je Hrvatskog povjerenstva za suradnju s Organizacijom ujedinjenih naroda za prosvjetu, znanost i kulturu (UNESCO), Matice hrvatske i Hrvatskoga društva katoličkih novinara.

Član je Hrvatskog povjerenstva za suradnju s Organizacijom ujedinjenih naroda za prosvjetu, znanost i kulturu (UNESCO), Matice hrvatske i Hrvatskoga društva katoličkih novinara.

Predsjednik je Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu od 2008. godine i voditelj krovnog projekta „Djeca medija“, te je jedan od organizatora i suvoditelj  „Komunikološke škole“ Matice hrvatske.  

 

Objavljeno: 25.4.2022.