14

prosinac 2021

31

siječanj 2022
Počinje: 31.01. / 0:00 Završava: 02.02. / 23:59

Radionica za knjižničare: Bibliografski opis stare knjige uz primjenu objedinjenog izdanja ISBD-a

U sklopu Feste sv. Vlaha, Dubrovačke knjižnice s veseljem najavljuju otvorenu radionicu „Bibliografski opis stare knjige“ namijenjenu knjižničarima, ali i svima zainteresiranima na području Dubrovnika i šire.  Radionica će se održati na hrvatskom jeziku od 31. siječnja do 2. veljače 2022. u jutarnjim satima na trećem katu Znanstvene knjižnice.

Radionica obrade stare omeđene građe (knjiga) namijenjena je knjižničarima i svima koji posjeduju predznanje o osnovama bibliografskog i kataložnog opisa omeđenih publikacija, te poznaju osnovne funkcije kataloga. Sudionici radionice će se upoznati s pojedinim posebnim skupinama ISBD-a koje se upotrebljavaju pri bibliografskom opisu starih omeđenih publikacija.

Posebnost stare omeđene građe je ručno tiskana knjiga (razlikuje se od građe tiskane strojem), a nastajala je od 1500. do otprilike prve polovice 19.stoljeća, odnosno do 1850. godine. Sve knjige starije od 1500. nazivamo inkunabulama ili prvotiscima te postoje određene specifičnosti za njihov bibliografski opis.

Trodnevna radionica, uz upoznavanje s objedinjenim izdanjem ISBD-a (Zagreb, 2014.),  uključivat će i praktični rad - obradu određenih primjeraka stare omeđene građe iz fonda Znanstvene knjižnice. Cilj radionice je da sudionici usvoje znanja o primjeni ovog izdanja ISBD-a u obradi starih omeđenih jedinica građe i samostalnoj izradi kataložnih i bibliografskih zapisa za staru knjigu.

Radionicu će voditi dugogodišnja voditeljica zbirke Ragusina Ingrid Pavličević. Vodeći i obrađujući zbirku u kojoj veći dio građe spada upravo u knjige tiskane između 1500. i 1850. godine, stekla je bogato praktično iskustvo u katalogizaciji stare knjige.

S obzirom na ograničeni broj polaznika, prijave su moguće do petka, 21. siječnja 2022. godine preko poveznice:  https://forms.gle/dtuu7aPN77Bo3CRf8

O točnom terminu radionica svi prijavljeni sudionici bit će pravovremeno obaviješteni.

Radionica će se održati u skladu s epidemiološkim mjerama.

Dubrovačke knjižnice

Objavljeno: 14.12.2021.