3

siječanj 2023
Predavanje Dore Kermek na temu "Biospeleologija: tajni život dubrovačkog podzemlja"

13

siječanj 2023
Počinje: 13.01. / 18:00 Završava: 13.01. / 19:00

Predavanje Dore Kermek na temu "Biospeleologija: tajni život dubrovačkog podzemlja"

Dubrovačke knjižnice u suradnji s Hrvatskim biospeleološkim društvom organiziraju predavanje Dore Kermek "Biospeleologija: tajni život dubrovačkog podzemlja" koje će se održati u petak, 13. siječnja 2023. u 18 sati u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad.  Što je biospeleologija? Koja bića pronalazimo u podzemlju? Kakvih su boja životinje u mraku? 
 
Osim odgovora na ova i mnoga druga pitanja, na predavanju ćete čuti nešto više o prilagodbama životinja na ekstreman špiljski okoliš, speleologiji i ugrozama s kojima se suočavaju podzemna staništa. Imat ćete priliku sami proučiti kako izgleda špiljski svijet pod povećalom i koje sve tajne kriju maleni organizmi iz podzemlja. Predavanje se održava u sklopu projekta "Podzemno ogledalo - podzemne vode turističkog bisera Jadrana" čiji je cilj dobiti uvid u stanje i sastav živog svijeta u podzemnim vodama Dubrovnika. 
 
Predavačica Dora Kermek studentica je na zagrebačkom PMF-u i suvoditeljica projekta koja je tijekom fakultetskih dana otkrila ljubav prema speleologiji i biospeleologiji. Otada aktivno sudjeluje u terenskim istraživanjima i rado održava popularna predavanja kojima svoju zadivljenost podzemnim svijetom želi prenijeti drugima. Hrvatsko biospeleološko društvo je znanstveno-stručna udruga koja okuplja biologe, stručnjake različitih znanstvenih disciplina i speleologe zainteresirane za biospeleološka istraživanja. Osim terenskih istraživanja, društvo organizira popularno-znanstvena predavanja, baš poput navedenog, kako bi široj javnosti približila tajni život podzemlja. Projekt "Podzemno ogledalo - podzemne vode turističkog bisera Jadrana" odobren je i sufinanciran u okviru Javnog poziva za sufinanciranje projekata udruga u području zaštite okoliša i prirode od interesa za Grad Dubrovnik za 2022.
 
Više informacija o biospeleologiji i Društvu: https://www.hbsd.hr/

Objavljeno: 3.1.2023.