9

prosinac 2022

12

prosinac 2022
Počinje: 12.12. / 19:00 Završava: 12.12. / 20:00

Parlaonica učenika Gimnazije Dubrovnik: Aktivizam doprinosi ostvarenju prava manjinskih skupina, njihovoj vidljivosti i prihvaćanju u društvu

U ponedjeljak, 12. prosinca u 19 sati u čitaonici Narodne knjižnice Grad održat će se Parlaonica na kojoj sudjeluju učenici 2., 3. i 4. razreda Gimnazije Dubrovnik.Parlaonica je organizirana kao zajednički pilot projekt Dubrovačkih knjižnica, Gimnazije Dubrovnik i Udruge Audiovizualni Centar Dubrovnik (AVCD) s ciljem  da u ovoj poznatoj formi ojačamo učeničku sposobnost uvjeravanja i dokazivanja.

Tema Parlaonice, po izboru učenika je aktivizam. Mnogo je udruga i organizacija koje svojim djelovanjem u javnom prostoru ukazuju na manjak prava nacionalnih, socijalnih i manjinskih skupina. Na koji način aktivističko djelovanje doprinosi ostvarenju prava tih skupina? Može li i na koji način aktivizam izazvati protudjelovanje i naštetiti manjinskoj skupini za čija se prava aktivisti zalažu? Učenici su se podijelili na afirmacijsku i negacijsku skupinu oko teze: Aktivizam doprinosi ostvarenju prava manjinskih skupina, njihovoj vidljivosti i prihvaćanju u društvu. Parlaonicu će moderirati Anđela Džamarija, profesorica Hrvatskoga jezika i književnosti i Žarko Dragojević, tajnik Udruge AVCD.

 

Objavljeno: 9.12.2022.