15

lipanj 2023
Otvorenje izložbe "Dan kad sam naučila letjeti" Maje Kovačević

19

lipanj 2023
Počinje: 19.06. / 20:00 Završava: 19.06. / 20:30

Otvorenje izložbe "Dan kad sam naučila letjeti" Maje Kovačević

Dubrovačke knjižnice najavljuju otvorenje izložbe dubrovačke akademske slikarice, Maje Kovačević, pod nazivom "Dan kada sam naučila letjeti", a koje će se održati u ponedjeljak, 19. lipnja 2023. s početkom u 20:00 sati u prizemlju Narodne knjižnice Grad.

Maja Kovačević predstavlja dvadesetak radova nastalih tijekom ove godine, koristeći uglavnom tehnike akrila i akvarela. Njezini radovi istražuju unutarnji život žene, prenoseći osjećaje i promišljanja autorice. Kroz snagu geste i sugestivnost boja, Kovačević preispituje ulogu i ugroženost žene u suvremenom svijetu, ističući njezinu kompleksnost i tajanstvenost.

Povjesničarka umjetnosti Maris Šišević potpisuje predgovor izložbe te nas vodi kroz autoričino umjetničko stvaranje: 

To je priča o ženi sada, ovog trenutka; O osjećaju zarobljenosti, nemogućnosti da bude potpuno slobodna, da bude ona - to je priča o tajanstvenoj ptici. Tko je žena? Zašto se svijet vrti oko žena? Žena je misterij. Što ju čini tajanstvenom i nedokučivom? Izložbom “Dan kad sam naučila letjeti” slikarica Maja Kovačević preispituje ulogu i ugroženost žene u današnjem svijetu, prenoseći svoje osjećaje i promišljanja...

 Autoričin rukopis u figurativnim situacijama kroz snagu geste i sugestivnost boje koje rabi smiono, prenosi poruku o unutarnjem životu žene, iščitavanom s lica. Žena je zatvorena u unutarnje tajanstvene monologe. Fina i nježna. Osjetljiva. Pronicljiva, ali šarmantna i graciozna. Jaka. Opuštena. Prkosna i pomalo koketna. Nemoguća. Sanjiva. Neovisna i suverena. Daleka. 

 Žensko pitanje će još dugo biti THE pitanje. Sve dok svijet ne shvati žene i dok im ne bude dano mjesto pod suncem koje im pripada. Žene neće šutjeti u ruševinama patrijarhata sve dok se ne razgradi sustav koji ih je sputavao.

Izložba "Dan kada sam naučila letjeti" bit će otvorena za posjetitelje do 7. srpnja 2023., od 8:00 do 19:00 sati, u radnom vremenu knjižnice.

Dođite i otkrijte unutarnji svijet žene kroz umjetnička djela Maje Kovačević. 

Vidimo se na otvorenju izložbe!

Maja Kovačević rođena je 1980. u Dubrovniku. Maturirala je u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u klasi prof. Josipa Trostmanna. Diplomirala je 2004. na Likovnoj akademiji Giuseppe Assenza Basel u klasi prof. Uda Grossklausa. Nakon akademije istražuje apstraktno slikarstvo, kolaž, boju i materiju kroz reljefnost površina. Često slika arhitekturu starog grada gdje ponekad mijenja vizure u pogledu na Grad, a ponekad mijenja arhitektonske akcente i ističe pojedine fragmente. Izlagala je na trinaest samostalnih i više skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu te je sudjelovala na brojnim likovnim kolonijama. Godine 2012. s Anamarijom Bezek otvorila je Atelier Ma’aM. Organizira likovne radionice za djecu i odrasle. Bila je predsjednica udruge DART. Članica je HDLU-a Dubrovnik. Živi i stvara u Dubrovniku.

 

Objavljeno: 15.6.2023.