28

veljača 2022

3

ožujak 2022
Počinje: 03.03. / 18:00 Završava: 03.03. / 19:00

"Mladi jezikom o jeziku" online predavanje Anite Skelin Horvat povodom Mjeseca hrvatskoga jezika

U drugom tjednu obilježavanja Mjeseca hrvatskoga jezika, Dubrovačke knjižnice organiziraju online predavanje dr. sc. Anita Skelin Horvat „Mladi jezikom o jeziku“ koje će se održati u četvrtak, 3. ožujka u 18 sati, putem Zoom aplikacije. Sudionici će imati priliku predavanje pratiti iz Saloče od zrcala, ili iz udobnosti vlastitog doma.

-Baviti se jezikom mladih danas uključuje mnogo više od sakupljanja rječnika slenga kojim se mladi služe. Posljednjih je desetljeća upravo bavljenje identitetom u odnosu prema jeziku doživjelo svojevrsni procvat. Ponajviše je takvih istraživanja upravo na primjeru tinejdžera koji čine vrlo zanimljivu skupinu s obzirom na to da se radi o vrlo turbulentnom periodu u životu pojedinca koji je istovremeno razvojni, ali i prijelazni period iz djetinjstva u odraslost kada se i stječu nove identitetske uloge. - objasnila je Skelin Horvat u svojoj najavi za ovo predavanje. 

-U izlaganju se nakon kratkog uvodnoga dijela u kojemu se predstavlja teorijski okvir istraživanja fokus smješta na samo istraživanje te kroz niz primjera iz korpusa pokušava donijeti određene zaključke o tome kako se mladi služe jezikom, njegovim raznolikim elementima, te kako uporabom jezika i stavovima o jeziku predstavljaju sebe i svoj pogled na svijet. - zaključila je predavačica. 

Polaznici će imati priliku saznati što se krije u rezultatima istraživanja, a nasumičnim odabirom, dva će polaznika ovog predavanja imati priliku osvojiti knjigu dr. sc. Anite Skelin Horvat O jeziku i identitetima hrvatskih adolescenata u kojoj se nalaze rezultati istraživanja. 

Prijave se vrše na informacijska.sluzba@dkd.hr, a za one koji predavanje žele pratiti od kuće, potrebno je naglasiti kako bi na svoju e-mail adresu primili poveznicu na Zoom aplikaciju. Poveznica za predavanje bit će dostupna i na Facebook stranici Dubrovačkih knjižnica.

 

O predavačici: 

Anita Skelin Horvat,  1999. godine diplomirala je opću lingvistiku i fonetiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon diplomiranja radila je u Poliklinici SUVAG kao audiorehabilitator, te u jezičnim centrima INlingua i Litterata kao predavač hrvatskoga jezika za strance. Od ak. godine 2003./2004. zaposlena je u zvanju asistenta u Zavodu za lingvistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Doktorirala je 22.12. 2009. godine na Poslijediplomskome znanstvenome studiju lingvistike na Filozofskome fakultetu u Zagrebu iz područja humanističkih znanosti, polja filologije, grane općega jezikoslovlja (lingvistike), s temom Hrvatski sleng kao odraz identiteta mladih. Nakon toga bila je zaposlena u zvanjima višega asistenta, te znanstvenog suradnika, i od 2013. u zvanju docenta, te od 2019. u zvanju izvanrednog profesora  u znanstvenom području humanističkih znanosti – polje filologija. Od 2013. godine obnaša dužnost predstojnice Zavoda za lingvistiku. Od 2008. sudjeluje u izvođenju nastave iz kolegija: Sociolingvistika, Kultura i jezik, Kontaktna lingvistika i Jezici, kulture i identiteti mladih na više različitih odsjeka Fakulteta.

Bavi se temama iz područja sociolingvistike, kontaktne lingvistike, istraživanjima jezika i identiteta, analizom diskursa.

Članica je Hrvatskoga društva za primijenjenu lingvistiku. U rujnu 2014. izabrana je za predsjednicu Hrvatskoga filološkoga društva.

 

Objavljeno: 28.2.2022.