Cataloguing in Publication = Katalogizacija u publikaciji

diana@dkd.hr

ingrid@dkd.hr

lucija@dkd.hr

Znanstvena knjižnica za nakladnike s područja Dubrovačko-neretvanske županije izrađuje CIP zapise odnosno skraćeni kataložni zapis za publikaciju u pripremi za tisak.

CIP zapis izrađuje se prema međunarodnim bibliografskim standardima na temelju dostavljenog predloška i upitnika koji ispunjava nakladnik. CIP UPITNIK možete dostaviti osobno, poštom ili telefaksom.

Usluga izrade CIP zapisa se ne naplaćuje. Nakladnik se, međutim, obvezuje da Znanstvenoj knjižnici dostavi dva primjerka otisnute publikacije.

Suradnja nakladnika i Knjižnice je obostrano korisna. Naime, putem CIP zapisa publikacija je dostupna u skupnom katalogu hrvatskih knjižnica kao i u elektroničkom CIP biltenu (Knjige u tisku), a Knjižnica dostavljene publikacije trajno pohranjuje i tako dokumentira izdavačku djelatnost na matičnom području.

Detalje o CIP programu kao i o svrsi i načinu dostave obveznog primjerka publikacije koju izdajete možete saznati ovdje.

 

Preuzmite CIP upitnik

CIP – KATALOGIZACIJA U PUBLIKACIJI

CIP – KATALOGIZACIJA U PUBLIKACIJI elektronički oblik

 

Izrada CIP zapisa

Znanstvena knjižnica Dubrovnik za izdavače s područja Dubrovačko-neretvanske županije izrađuje CIP zapise, što je jedan od načina obostrano korisne suradnje između knjižnica i izdavača. Putem CIP zapisa publikacija je dostupna u Skupnom katalogu hrvatskih knjižnica. Detalje o svrsi CIP zapisa možete pronaći ovdje.

Neposredno prije predaje knjige tiskari Knjižnica izrađuje skraćeni kataložni zapis prema međunarodnim bibliografskim standardima na temelju predloška („pred paus“) i obrasca ispunjenog od strane izdavača.

Usluga izrade CIP zapisa se ne naplaćuje. Izdavač se obvezuje da Znanstvenoj knjižnici dostavi dva primjerka otisnute publikacije koje knjižnica trajno pohranjuje i čuva u zbirci Ragusina koja sustavno i sveobuhvatno dokumentira izdavačku djelatnost na području regije.

Za dodjelu međunarodnih standardnih brojeva za publikacije (ISBN, ISSN broj) potrebno je obratiti se Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.