27

May 2023

Predstavljen roman “Panta rei” u Saloči od zrcala

27

May 2023

U okviru Europskog tjedna mentalnog zdravlja, a u suradnji s Udrugom Lukjernica, u petak, 26. svibnja 2023. u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad, praktičarka tjelesno orijentirane psihoterapije i terapeutica Ivana Bulat predstavila je psihološki roman “Panta rei”. Moderatorica susreta bila je knjižničarka Marjana Leventić. 

Roman "Panta rei", napisan u prvom licu kako bi se stvorila “kohezija” s glavnim likom, pruža uvid u tijek borbe i misli osobe s poremećajem osobnosti.  Autorica je posvetila ovaj roman svim ranjenima na putu iscjeljenja, svjesna potrebe, ali i mogućnosti ostvarivanja istoga. O nastanku ovoga romana autorica je istaknula tijek nastanka romana, kome je namijenjen i zašto ga svima preporuča. 

-Dugo godina, i prije nego što sam se počela baviti psihoterapijom sam dosta dosta pisala i zapravo ovaj rad je prošao i moju jednu unutarnju katarzu dok nisam konačno stigla do onog dijela da pustim svoju knjigu vanka. Ovo je psihološki roman, dosta težak, ne preporučava se za plaže, preporučava se više onako kada se želite spojiti sa sobom i vidjeti “zaputke” vlastite ličnosti jer bez obzira što se radi o osobi koja ima poremećaj ličnosti, mnoge teme koje se protežu kroz glavnu temu kao podteme su teme s kojima se može susresti i povezati bila koja osoba koja je neurotipična, kako bi se laičko reklo, u potpunosti zdrava osoba. - kazala je Bulat. 

Kroz ovu knjigu, čitatelji će imati priliku sagledati svijet iz drugačije perspektive. Roman "Panta rei", nazvan prema aforizmu grčkog filozofa Heraklita znači “sve teče”, a ističe važnost književnosti u širenju svijesti i poticanju empatije prema različitim iskustvima te destigmatizaciji osoba s teškoćama u području mentalnog zdravlja. Roman je dobio naziv zbog glavnog lika Sofije, “fragmentirane ličnosti” koja je nestabilna, “kao da je rijeka”, “teče” i “vapi za iscjeljenjem.”

Na predstavljanju knjige, autorica je u u interakciji s publikom govorila i o procesu individuacije kao putu osobne samorealizacije.

Cilj Europskog tjedna mentalnog zdravlja je podizanje svijesti i poticanje zajednice na promišljanje i poboljšanje razumijevanja mentalnog zdravlja.

FOTO: Andrea Oberan