26

May 2021

POČELI MEĐUNARODNI SUSRETI KONZERVATORA-RESTAURATORA

26

May 2021

Otvoren je treći međunarodni stručni skup ‘’Susreti konzervatora i restauratora arhivskog gradiva, knjižnične građe i umjetnina na papiru’’ u organizaciji Znanstvene knjižnice Dubrovačkih knjižnica (26.-28. svibnja 2021.) koji se ove godine održavaju virtualno preko Zoom aplikacije. Tema Skupa je ’’Čuvanje znanja: dijeljenje znanja i iskustva u svrhu unaprjeđenja konzervatorsko restauratorske djelatnosti”.

Susrete su 26. svibnja otvorile ravnateljica Dubrovačkih knjižnica i predsjednica Organizacijskog odbora Jelena Bogdanović, te voditeljica Znanstvene knjižnice Dubrovačkih knjižnica i članica Organizacijskog odbora Paula Raguž.

- Veseli me što smo ova tri dana mjesto susreta, razmjene iskustva i znanja, te rasprava iz područja konzervatorsko-restauratorske djelatnosti počevši od važnosti interdisciplinarne edukacije restauratora, teorije i  filozofije zaštite građe do praktične primjene raznovrsnih konzervatorsko-restauratorskih postupaka na različitim materijalima izrade od iluminacija, vodenih žigova, orijentalnih rukopisa, slika, digitalizirane baštine, fotografskih zbirki i drugoga – istaknula je Bogdanović zaželjevši svim sudionicima puno uspjeha u izlaganjima i daljnjem radu.

Voditeljica Znanstvene knjižnice Paula Raguž pozdravila je sudionike iz svih ustanova, predstavila članove organizacijskog, programskog i znanstvenog odbora te poželjela svima uspješan rad.

Ustanove koje sudjeluju u ovogodišnjim Susretima su: Hrvatski državni arhiv u Zagrebu, Gazi-Husrev begova biblioteka u Sarajevu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Državni arhiv u Rijeci, Sveučilišna knjižnica u Splitu, Narodni muzej Crne Gore na Cetinju, Univerzitetska biblioteka ''Svetozar Marković'' u Beogradu, Sveučilište u Dubrovniku, Muzej vazduhoplovstva u Beogradu, Državni arhiv u Pazinu, Državni arhiv Republike Slovenije, Nacionalna i sveučilišna biblioteka u Ljubljani, Nacionalna i sveučilišna biblioteka ''Sv. Kliment Ohridski'' u Skopju, Sveučilište Leiden u Nizozemskoj, Nacionalni arhiv Nizozemske, Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski restauratorski zavod, Nacionalna biblioteka Srbije, Sveučilište u Vilnliusu, te dvije privatne ustanove, Bottega Fagnola iz Torina, privatni laboratorij Rite Udine iz Barcelone i Odjel zaštite i restauracije građe Znanstvene knjižnice Dubrovačkih knjižnica.

Na Skupu sudjeluje 37 panelista (izlagača) iz deset zemalja među kojima su: Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Slovenija, Litva, Italija, Španjolska, Sjeverna Makedonija, Nizozemska i Hrvatska.

O velikom interesu za ovim Susretima govori i podatak kako ih virtualnim putem prati i stotinjak slušatelja iz cijeloga svijeta poput Egipta, Italije, Latvije, Litve, Velike Britanije, Bugarske, Južnoafričke Republike, Irana i drugih.

Sudionici Skupa održavaju dvadesetominutna stručna predavanja uz PPT prezentacije, sudjeluju u raspravi ili prisustvuju Skupu kao slušatelji. Radni su jezici hrvatski i engleski. Skup je podijeljen u tri dijela. Prvi dio obuhvaća izlaganja i prezentacije djelatnosti konzervatorsko-restauratorskih odjela i ostalih sudionika u procesu zaštite iz Hrvatske i drugih zemalja. Izlaganja su podijeljena u dva dana. Prvi dan (26. svibnja) održavaju se predavanja na hrvatskome jeziku za sudionike iz regije, a drugi dan (27. svibnja) predviđena su predavanja izlagača koji nisu iz regije na engleskome jeziku. Trećeg dana Skupa (28. svibnja) održava se virtualni posjet izložbi plakata uz kratko predstavljanje izlagača, potom slijedi okrugli stol, rasprava i prijedlozi za unaprjeđenje struke, što je ujedno i treći, odnosno posljednji dio Skupa.

Kao rezultat Skupa očekuje se kroz formalnu raspravu uz dijeljenje iskustava i savjeta doći do novih spoznaja u konzervatorsko-restauratorskoj djelatnosti. Također, povezivanjem svih sudionika žele se otvoriti mogućnosti za buduće suradnje koje za cilj imaju unaprjeđenje struke i poboljšanja znanja, kompetencija i vještina sudionika.

Fotografije: Vedran Levi