• Zavičajna zbirka Ragusina (oko 15.000 jedinica građe)

Zavičajna zbirka Ragusina sadrži oko 12.049 svezaka tiskanih knjiga, 378 naslova periodike, zbirku audio-vizualne građe i sitni tisak. Građa u ovoj zbirci prikuplja se po zavičajnom kriteriju (sve što je tiskano o Dubrovniku, u Dubrovniku ili od dubrovačkih autora), a obuhvaća područje nekadašnje Dubrovačke republike i otoka Korčule

Knjige iz ove zbirke se nalaze u čitaonici Znanstvene knjižnice na drugom katu palače Kaboga u Gradu. Mogu se koristiti samo u prostorima čitaonice. Molimo obratite se dežurnom informatoru za pomoć.

Periodika Ragusine nalazi se u posebnoj prostoriji, ali se također koristi u prostoru čitaonice. Ova zbirka sadrži sve dubrovačke novine i časopise od 1848. godine do danas. Među najtraženijim naslovima su Crvena Hrvatska, Narodna svijest, Karnevalski listovi, Dubrovački vjesnik te Dubrovački list. Dubrovačka periodika se postupno digitalizira, a trenutno su dostupne digitalne inačice Crvene Hrvatske i Karnevalskih novina.

Gotovo sve knjige i časopisi iz zbirke Ragusina se mogu naći u Crolist online katalogu Znanstvene knjižnice. Ako ne pronađete neki naslov, molimo vas pošaljite nam upit e-poštom ili telefonom. Možete i doći u Knjižnicu i konzultirati katalog na listićima.

  • Obvezni primjerak (oko 400.000 jedinica građe)

Znanstvena knjižnica je jedna od 7 knjižnica u Republici Hrvatskoj koja prima obvezni primjerak knjiga i časopisa tiskanih od 1966. godine do danas u Hrvatskoj. Knjige i časopisi čuvaju se u zatvorenom spremištu, a daju se na uvid u čitaonici Znanstvene knjižnice u Gradu. Naslove koje želite posuditi molimo vas naručite jedan radni dan ranije u jutarnjim satima.

  • Opća zbirka („S“) (oko 50.000 jedinica građe)

Zbirka sadrži knjige pretežno prikupljene donacijama i darovima, a datiraju od polovice 19. stoljeća (iako ima i starijih, raritetnih izdanja) sve do današnjih dana. U novije vrijeme ova zbirka se upotpunjuje i otkupima Ministarstva Znanosti i obrazovanja. U zbirci se nalaze i časopisi iz prve polovice 20. stoljeća iz razdoblja Austrougarske, kraljevine Jugoslavije i bivše Jugoslavije. Cijela zbirka se nalazi u zatvorenom spremištu. Naslove koje želite posuditi molimo vas naručite jedan radni dan ranije u jutarnjim satima.

  • Zbirka starih i rijetkih knjiga

Zbirka starih i rijetkih knjiga broji više od 10.000 svezaka koji datiraju od početka 16. stoljeća do pada Dubrovačke Republike 1808. godine. Ove knjige su pripadale građanskim obiteljima iz vremena  Dubrovačke Republike. Iz naslova koji su se nalazili u ondašnjim privatnim knjižnicama možemo vidjeti što je od literature bilo popularno u Dubrovniku tijekom stoljeća do pada Republike. Zbirka se sastoji od četiri dijela:  Colleghium Ragusinum (signature CR) – knjige bivšeg isusovačkog kolegija; Antiqua (signature A) – razni darovi i donacije; Pozze-Katić (signature PK) – darovi navedene obitelji; te Natali-Pozze-Sorgo (signature NPS) – nedavno otkupljene i darovane knjige od nasljednice navedenih obitelji. Knjige se nalaze na 1. katu palače Kaboga u zatvorenim prostorijama, i donose se na prethodni zahtjev korisnika u Čitaonicu. Kataložni opisi knjiga dostupni su na katalogu u listićima koji se nalazi u Čitaonici.

Prostori na 1. katu Znanstvene knjižnice u kojima se čuva ova vrijedna zbirka se otvaraju za izložbe i stručna vodstva.

  • Zbirka inkunabula

Zbirka inkunabula sadrži 79 prvotisaka. Najstarija je Cezarov De bello Gallico tiskana u Rimu 1469. godine. Poznati engleski arheolog Sir Arthur Evans je 1932. godine tijekom boravka u Dubrovniku, nakon što je obavio istraživanja u okolici, poklonio inkunabulu De natura angelica (Firenca, 1499.) gradu Dubrovniku i njegovoj Knjižnici. To je ujedno i najvrjednija inkunabula koju Knjižnica posjeduje, a djelo je Jurja Dragišića, franjevca iz Srebrenice u Bosni, napisana u Dubrovniku za vrijeme njegova izbjeglištva iz Bosne. Dragišić je svoje djelo posvetio Senatu Dubrovačke Republike. Sir Arthur Evans je napisao sljedeću posvetu: „Ovu knjigu je darovao kao povijesnu uspomenu gradu Dubrovniku i njegovoj Gradskoj knjižnici Sir Arthur Evans koji je ovdje, kao i njezin autor, prvi put došavši kroz Bosnu, našao gostoljubivo utočište (1875-1882). Prilikom njegovog ponovnog posjeta Dubrovniku nakon pedeset godina 18. lipnja 1932.“

  • Zbirka rukopisa

Znanstvena knjižnica posjeduje više od 900 rukopisa. Najstariji i najzanimljiviji rukopis je nastao u 10. ili 11. stoljeću u benediktinskom samostanu na otoku Mljetu. Sačuvani fragment rukopisa bio je skriven stoljećima u uvezu inkunabule (Summa aurea de virtutibus et vitiis Gulielmusa Paraldusa tiskana u Bresci 1494. godine). Otkriven je slučajno, kad se inkunabulu pripremalo za konzervaciju. Sada je najstariji rukopis u našoj zbirci. Rukopis je na latinskom jeziku, a napisan je dalmatinskom beneventanom na pergameni. Sadržaj rukopisa se odnosi na zmijske ugrize, a autor je Isidor Seviljski. Popisi i detaljni opisi svih rukopisa Znanstvene knjižnice objavljeni su u: Kastropil, S. Rukopisi Naučne biblioteke u Dubrovniku, Knj. 1, Zagreb, 1954. i izdanju Dubrovačkih knjižnica Rukopisi Znanstvene knjižnice Dubrovnik, Knj. 2, Dubrovnik, 1997. Obje knjige dostupne su u našoj Čitaonici.

  • Zbirka korespondencije

Zbirka korespondencije sastoji se od više od 800 pisama nastalih od 18. do 20. stoljeća. Većinu pisama napisali su poznati ljudi iz Dubrovnika na raznim jezicima.

  • Grafička zbirka (u nastajanju)

Grafička zbirka koja još nije u potpunosti popisana i obrađena sadrži grafičke mape i crteže slikara Antona Perka koje je Knjižnica dobila kao donaciju (oko 700 jedinica), te druge grafike i brojne plakate.

  • Priručno/referentna zbirka

Korisnicima Čitaonice na raspolaganju je i priručno/referentna zbirka s brojnim hrvatskim i stranim enciklopedijama, leksikonima i drugim referentnim djelima. Nalazi se u prostoriji na 3. katu, a koristi se u Čitaonici.

  • Digitalne zbirke

Projekt digitalizacije građe Zavičajne zbirke Ragusina Znanstvene knjižnice Dubrovnik traje od 2010. godine. Od 2014. započelo je objavljivanje digitalnih zbirki na internet. Danas su potpunosti dostupne dvije zbirke periodike: Crvena Hrvatska i Karnevalski listovi.