Povodom Međunarodnog dana kazališta za djecu i mlade te Svjetskog dana lutkarstva (20. i 21. ožujka), u organizaciji Kazališta Marina Držića i u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, u subotu, 20. ožujka 2021., u Saloči od zrcala održat će se promocije Književne revije 2-3, 2020. „Sto godina lutkarstva u Hrvatskoj“ i knjige „Duša u stvari“ autorice Livije Kroflin. Ovo predstavljanje počinje u 17 sati, a ulazak je slobodan svim posjetiteljima uz poštivanje epidemioloških mjera.

„Duša u stvari knjiga je koja u naslovu brižljivo izbjegava prezrenu riječ „lutka“ (jer lutkarsko se kazalište još uvijek smatra manje vrijednom vrstom, iako se svojim vrhunskim dometima u 20. stoljeću izborilo za status umjetnosti ravnopravne ostalim, „visokim“ scenskim umjetnostima), ali podnaslovom (Osnovne lutkarske tehnike i njihova primjena) „priznaje“ o čemu se zapravo radi. To je temeljna i prva u Hrvatskoj sustavno napisana knjiga koja lutkarstvu prilazi s teatrološkog stajališta.

Knjiga daje osnovni alat, da bi svi koji se bave lutkarstvom znali o čemu govore i kako da o tome govore. Opisane su različite vrste lutaka, dano je objašnjenje njihovog naziva (i eventualnih problema s nazivljem), kratak prikaz povijesnog razvoja s najvažnijim predstavnicima, a na kraju svakog poglavlja – to je ono čega u knjigama obično nema – govori se o poetici i primjeni pojedine lutkarske tehnike.

Duša u stvari namijenjena je studentima lutkarstva ali i svima drugima koji se žele upoznati s lutkarstvom: studentima filozofskih i učiteljskih fakulteta i dramskih akademija, učiteljima i odgojiteljima, članovima školskih i drugih amaterskih družina, a koristit će i profesionalcima, pogotovo kritičarima i teatrolozima.

Riječ je o udžbeniku koji daleko nadrasta vlastite odrednice, stručnoj literaturi koja stilskom opuštenošću razgrće uske okvire struke, koja na najbolji način spaja ozbiljnost teatrološkog istraživanja i radost lutkarske i scenske igre. Knjiga je pisana opuštenim, razgovornim stilom te protkana anegdotama, dosjetkama, zanimljivostima i digresijama, kojima se nastoji olakšati put kroz obilje podataka koje djelo, kao stručna literatura, dakako ima. Stvorena je tako komunikativna i čitka abeceda lutkarstva za neznalice, ali i za znalce.”

Izvor: https://unima.hr/nova-knjiga-livije-kroflin-dusa-u-stvari/

Cjelokupan program manifestacije može se pogledati na sljedećoj poveznici: https://kmd.hr/predstave/vikend-za-djecu-i-mlade/?fbclid=IwAR1MbckFbaEGAoFhfcFVUZN-7usWaJPdVmuJ4FHbEkYs23JjOqVGe-0CJFU