Akcija!

Torba “Jež”

120.00 kn 110.00 kn

Naslovnica humorističko satiričkog lista sa karikaturama koji je pod naslovom “Jež” (ZKD-RP-II-45) objavljen 2. veljače 1922. godine krasi motiv ove torbe.

SKU: 00001-1-2-1-1 Kategorija:

Opis

Opis

Riječ je o izdanju iz zbirke periodike pod naslovom Karnevalski listovi koja se čuva u Zavičajnoj zbirci Ragusina Znanstvene knjižnice Dubrovnik.

Početkom 20. stoljeća u Dubrovniku se počinju tiskati humoristički listovi, obično u vrijeme Sv. Vlaha i poklada, iako su pojedini brojevi izlazili i u ljetnim mjesecima. Pri izdavanju tih listova izdavači su nastojali da im daju što šaljiviji naziv, i da se naziv svake godine mijenja. Podaci u impresumu, kao i tekstovi u novinama su karakteristični za dubrovački govor i dubrovački humor, i sadrže mnoge podatke o ljudima i prilikama toga vremena. Tijekom 1. svjetskog rata, razumljivo, novine nisu izlazile, ali od 1919. do 1940. tradicija se nastavlja i to još u većem broju.
Zbog nekih satiričkih napisa pojedini su listovi dolazili i pod udar cenzure, te su vršene zapljene, zabrane raspačavanja, a bilo je i sudskih procesa.

Digitalizirano je 102 izdanja Karnevalskih listova koje možete pogledati OVDJE