Umjesto najavljenog predavanja na temu ospica i cijepljenje, gosti Dubrovačkih knjižnica prim. mr. sc. Ljiljana Betica Radić, dr. med. spec. infektologije i Mato Lakić, dr. med. spec. epidemiologije odlučili su se održati panel diskusiju u srijedu, svibnja kako bi svima u publici omogućili da pitaju što ih zanima o ovoj temi.

Istaknuli su kako je cijepljenje jedno od 10 dostignuća medicine. „U razvijenom svijetu, u zemljama koje imaju visoki standard sve se više postavljva pitanje zašto cijepiti dijete i koje su nuspojave, dok u isto vrijeme postoji veliki dio nerazvijenog svijeta koji ne može priuštiti da cijepi djecu od bolesti koje su preventabilne, a od kojih nažalost umiru“, naglasila je Betica Radić.

„Što zači kolektivna imunost? To znači da mi želimo postići obuhvat cijepljenja koji će nam garantirati da neće doći do većih širenja bolesti te da oboljela osoba neće imati kome prenijeti bolest. Kada smo imali preko 95 posto cijeplenih, što je bio slučaj do prije šest, sedam godina te prije 10 do 15 godine nismo imali ospice, one su znale samo sporadično pojaviti“ objasnio je Lakić te nadodao kako je u 2017. na području od Konavala do Stona svega 40 posto djece procijepljeno.

Ne postoji niti jedna intervencija u medicini koja ima nulti rizik, a pitanje je što je korisnije, bolje i pametnije objanio je Lakić odgovarajući na pitanja o nuspojavama od cijepljenja. Bila je ovo izvrsna prilika za sve građane, a posebice roditelje da iz prve ruke od liječnika saznaju sve što ih zanima na temu cijepljenja i aktualne situacije s ospicama.