Povodom 160. obljetnice rođenja Iva Vojnovića, jednog od najistaknutijih dramskih pisaca moderne, često nazivanim i posljednjim velikim dubrovačkim piscem, Dubrovačke knjižnice organizirale su u ponedjeljak, 9. listopada, u Znanstvenoj knjižnici program pod nazivom „Ivu Vojnoviću u spomen“.

Predavavanje o nekim manje poznatim aspektima Vojnovićeve korespondencije održao je dr. sc. Zoran Grijak s Hrvatskog instituta za povijest dok je Vojnoićeva pisma interpretirao Sebastijan Vukosavić.  Postavljena je i prigodna izložba fotografija i pisama Emki Krstelj iz korespondencije Iva Vojnovića koja se čuvaju u Znanstvenoj knjižnici. Autorica izložbe je Paula Raguž.

Predavanje je bilo podijeljeno u nekoliko tematskih cjelina kroz koje je prikazan život i djelovanje tog istaknutog hrvatskog književnika na osnovu njegova literarnog opusa i rukopisne ostavštine pohranjene u Znanstvenoj knjižnici u Dubrovniku te Hrvatskom državnom arhivu i Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Posebnost programa  “Ivu Vojnoviću u spomen  o 160. godišnjici rođenja (1857. – 2017.)”  u odnosu na prethodne obljetničke aktivnosti je u tome što je korespondencija u središtu kao medij kroz kojeg se pruža jedan puno intimniji pogled na Vojnovićevu svakodnevicu. Predavač Grijak istaknuo je kako se „tako stvara mogućnost za analizu elemenata koji Iva Vojnovića u užem književnom pogledu karakteriziraju kao prvoga izrazitog predstavnika hrvatske moderne i jednoga od značajnijih protagonista europskog književnog esteticizma, a u širem smislu kulturološki pozicioniraju kao umjetnika i intelektualca na razmeđu epoha, koji u egzistencijalnom konfliktu tjeskobno lebdi između epohe fin de siècla, koju bezuspješno pokušava zaboraviti i zakopati, i utopijske skice, koju, zbog slutnje dramatičnih povijesnih prevrata, surovog naturalizma i umjetnički krajnje provokativnih ekspresija, ne želi i ne uspijeva realizirati“.

Izložba „Ivu Vojnoviću u spomen“ ostaje otvorena do kraja studenoga.