Zanimljivosti o običajima kolendavanja u Dubrovniku iz 1935. u novini ”Narodna svijest” koju možete pronaći na našem digitalnom repozitoriju ZDUR-u gdje čak i tad, prije 85 godina, kažu kako se ‘lijepom običaju’ kolendavanja uvukao i jedan ‘nelijepi običaj’. U priloženom tekstu možete pročitati o čemu se radi i također otpjevati nekoliko kitica iz stare dubrovačke kolende koju je Vice Medini objelodanio u ‘’Srgju’’ od 30. veljače 1907. godine, a našao ju je u ostavštini dubrovačkog biskupa Mata Vodopića.

“Lijepi običaj koji se je odavno čuvao u starom Dubrovniku, da se uoči svečanosti pjeva (kolenda) pod prozorom osobe, koju se želi počastiti pjevanjem ili sviranjem, nastavlja se i do naših vremena, samo što taj običaj sada uzdržavaju samo djeca. Nego, osobito u posljednje doba, uvukao se je nelijepi običaj, da je djeci najviše i isključivo stalo do toga, da u što kraćem vremenu sakupe što više darova. Stoga pjevaju u žurbi, a i odveć viču pjevajući, tako da to kolendavanje upravo smeta i dodijeva, Suviše, nekoja djeca, kad su ispjevala jednu samo kiticu kolenda, odmah a često i naprasito zvone na vrata, očekujući dar, a ako ih se odmah ne obdari, čuju se gdjekad od raspuštene dječurlije i neskladnih izraza.

Ne treba ni spominjati, da takovo ponašanje djece nije na diku ni njima, ni njihovim roditeljima, a niti našemu gradu. Roditelji bi imali u prvom redu prikričiti svojoj djeci, da budu pri kolendama pristojni u ponašanju i da ne traže silom dara. A ako se pak budu djeca pristojno ponašala i lijepo otpjevala kolende, sigurni smo da će im svak rado dati po koji darak.” (Narodna svijest, 23. prosinca 1935., br. 51)