U organizaciji Dubrovačkih knjižnica i u sklopu programa Dubrovačkog zimskog festivala u Narodnoj knjižnici Grad, u ponedjeljak 14. prosinca u 19 sati, upriličit će se otvorenje samostalne izložbe ilustracija dubrovačkog umjetnika Roberta Kralja pod naslovom ”Crteži riječi”. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Kristina Petričević.

Otvorenje izložbe bit će organizirano u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i preporukama, uz obavezno nošenje maski i mjerenje temperature na ulazu, broj ljudi koji dođe na izložbu će se strogo kontrolirati.

Iz predgovora katalogu kustosice Kristine Petričević: “Motiv koji treba prikazati prvotno se postavlja pred umjetnika kao svijet koji tek treba otkriti. Ilustracije iz zbirki pripovjedaka “Zlatno libro” i “Pavle i Đivo u Pomorskom muzeju” nisu izdvojene iz konteksta ovih zbirki i prenesene u galerijski prostor zbog njihove neupitne estetike. One uvlače u kontemplaciju, provociraju interpretacije sadržaja neke davne manifestacije duha, prvotno intuitivnom spoznajom estetskog, zatim unutar hermeneutičke kontektualizacije i filozofijske refleksije do razumijevanja i dohvaćanja istine u cjelini. Umjetnik je vješto uprizorio duhovno stvaralaštvo koje se u običajnosti dubrovačkog puka prenosilo usmenom predajom. Logičkim i racionalnim razumijevanjem slike dovršava se spoznaja i traženje cjeline. Promatrač kroz ilustraciju povezuje vrijeme i običajne poveznice u jedan kulturni niz razumijevanja sadašnjeg kroz ono otkrivajuće i skriveno u slici. Umjetnik crtački slojevito, literarno-pripovijedno i zagonetno u uporabi simbola stvara figurativne ilustracije, koje zatim prepušta apstrakciji i mašti promatrača, ostavljajući svoje djelo egzistirajućim u mnoštvu interpretativnih koncepata. Robertu Kralju je crtež formalno-likovna dominanta, u kojima stvara skup koncentričnih i vibrantnih nakupina linija koje ispunjavaju cijeli medij. Tankoćutnom mikrostrukturalnom obradom površine stvara minijaturno tkanje vrtložastih, valovitih ili spiralnih linija koje pretvaraju podlogu u dinamično polje napeta energetskog naboja. Temporalnost pojedinačne, efemerne egzistencije obilježena je neizvjesnošću, plovidbom koja kreće tek onda kad završi, u duhu. Kontemplacija i prepuštenost bujici osjećaja nisu u slikarstvu Roberta Kralja u suprotnosti, možda tek krajnosti ugođaja u slici produhovljenog sadržaja i osjetljivosti za kromatsku materiju. Crtežom, kao najstarijim oblikom likovnog izričaja umjetnik prenosi puls stvaralačkih energija, u intuitivnom, osjetilno-duhovnom doživljaju, te procesu sinteze duhovnog i misaonog.”

Robert Kralj rođen je 1968. godine u Dubrovniku. Tijekom školovanja pohađao je sate pripreme za likovnu akademiju kod profesora Josipa Trostmana, ali zbog ratnih okolnosti prekida studij i dragovoljno pristupa Domovinskom ratu. 2008. god. upisuje studij restauracije u Dubrovniku. te se zapošljava pri Dubrovačkim knjižnicama kao restaurator papira gdje i danas radi. Dosada je imao četiri samostalne i nekoliko skupnih izložbi. Ilustrirao je tri edukativna vodiča, dvije bojanke, održao nekoliko likovnih radionica i nacrtao mnoge pojedinačne ilustracije za razna štiva iz povijesti Dubrovnika u projektu Dubrovačkih muzeja. Vodio je desetak i sudjelovao u mnogim likovnim radionicama u programu Dubrovačkih knjižnica. Živi i radi u Dubrovniku.