Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) u suradnji s Hrvatskim Telekomom, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, provodi Internet of Things (IoT) natječaj pod nazivom Generacija NOW. Dubrovačkim knjižnicama odobreno je sudjelovanje i  donacija u ovogodišnjem programu Generacija NOW 2020./2021., a u suradnji s dubrovačkim osnovnim školama realizirat će se projekt za učenike od 5. do 8. razreda. U projektu sudjeluju osnovne i srednje škole, knjižnice, udruge i druge edukacijske ustanove koje rade s djecom i mladima.

Svi sudionici projekta (stotinjak ustanova u Hrvatskoj) će dobiti donaciju IoT edukacijske opreme, novčana sredstva za kupnju dodatne opreme, edukaciju te stručnu mentorsku podršku. Svaka ustanova/udruga formira projektni tim koji se sastoji od mentora i učenika s konkretnim radnim zadacima.

Cilj projekta je povezivati postojeća i nova znanja u području tehnologije pri izradi kreativnih IoT projekata, razvijati kreativnost, inovativnost i razumijevanje modernih tehnologija, stvoriti priliku da učenici realiziraju projekt od koncepta do gotovog modela, da uče jedni od drugih i tako stječu samopouzdanje.

Projekt traje od listopada 2020. do lipnja 2021.

Generacija NOW