Od 19. do 25. listopada 2020. se u cijelom svijetu obilježava Međunarodni tjedan otvorenog pristupa! Centar za znanstvene informacije IRB-a je na stranici http://www.lib.irb.hr/oatjedan/ izdvojio nekoliko osnovnih informacija o otvorenom pristupu, poveznice na zanimljive webinare te predavanja s ovogodišnje PUBMET konferencije. Također će cijeli tjedan putem BlogaFacebooka i Twittera dijeliti razne zanimljivosti i informacije o otvorenom pristupu i povezanim događanjima.

Otvoreni pristup (eng. Open Access, OA) je slobodan, besplatan i neometan mrežni pristup digitalnim znanstvenim informacijama koji omogućava čitanje, pohranjivanje, distribuciju, pretraživanje, dohvaćanje, indeksiranje i/ili drugo zakonito korištenje. Slobodan u ovom kontekstu znači trajno slobodan od bilo kakvih ograničenja i postavljanja uvjeta za pristup i korištenje. (Hrvatska Deklaracija o otvorenom pristupu, 2012.)

Svi su pozvani pridružiti se OpenAIRE-u i partnerima u nizu zanimljivih webinara (obavezna prijava) i izlaganja koja će se održati od 20. do 23. listopada 2020. (cijeli program dostupan je na : https://www.openaire.eu/openaire-open-access-week-2020):