Obilježavajući 275. obljetnicu smrti irskog književnika Jonathana Swifta (30. studenoga 1667. – 19. listopada 1745), Dubrovačke knjižnice mogu se pohvaliti kako čuvaju drugo izdanje njegovih Satiričkih spisa iz 1704. godine u Znanstvenoj knjižnici.

Jonathan Swift umro je 19. listopada 1745. godine, a vjerojatno je najpoznatiji po djelu Gulliverova putovanja. Rođen je 30. studenoga 1667. u Dublinu, gdje je i umro. Pokopan je u katedrali svetog Patricka u istom gradu. Godine 1704. anonimno je objavio svoje prvo djelo, zbirku satiričkih zapisa ”A tale of a tub” (Priča o bačvi). Već je slijedeće, 1705. godine objavljeno peto izdanje tog djela.

Znanstvena knjižnica Dubrovnik, u Zbirci starih i rijetkih knjiga, čuva drugo izdanje Swiftovih zapisa tiskano u Londonu 1704. godine u nakladi Johna Nutta. Knjiga je u dobrom stanju, u kožnom uvezu, ukrašena zlatotiskom na hrbatu i grbom engleskog baruna Richarda Wynnea s unutrašnje strane korica.

Ovu zanimljivu i uvijek aktualnu knjigu možemo čitati na hrvatskom jeziku, pod naslovom Satirički spisi. Djelo su prevele i popratile opširnim bilješkama Jagoda Splivalo-Rusan i Giga Gračan, a objavila Matica hrvatska 2009. godine.

Uz tekst prilažemo i skenirane fotografije navedene knjige iz Znanstvene knjižnice.