U suradnji Centra za Integrativni Razvoj (CIR) i Dubrovačkih knjižnica, tjelesno orijentirana terapeutkinja, voditeljica CIR Dubrovnik škole, Olivera Drutter održat će u četvrtak, 17. rujna 2020., predavanje pod naslovom “Sloboda i odgovornost spram tuđih i svojih očekivanja”. Predavanje će zbog epidemioloških mjera biti održano u vrtu ljetnikovca Skočibuha s početkom u 18 sati.

U vrijeme COVID-a gdje nam je ograničenjima oduzet jedan vid slobode koju smo imali do sada, možemo primjetiti da se diže jedna kolektivna frustraciju u društvu koja zapravo zrcali svoje unutarnje osjećaje. Kod nekih to može dignuti ogromnu količinu straha pa se ograničavamo od bilo kakvog kontakta, dok kod drugih to može izazvati osjećaj oduzimanja prava na slobodu i izaziva buntovnika u nama.

Svaka snažna emocionalna reakcija na situaciju u kojoj jesmo i tjelesna senzacija kao što su  frustracija, nemir, stiskanje, strah, bijes,… govore o našim ranijem neugodnim iskustvima i čežnji i potrebi za slobodom. Govori nam o mjestima gdje smo ranjeni i gdje nam je potrebno zacijeljenje.

Pored potrebe da smo sigurni, prihvaćeni, viđeni, voljeni, potreba za slobodom je jednako bitna za naš zdrav osjećaj sebe, osjećaj cjelovitosti i ispunjenosti.

Generalno slobodu možemo osjetiti kao „čežnja da možemo biti svoji – imati svoje JA“, odnosno:

– Slobodni od tuđih/svojih očekivanja i mišljenja

-Slobodni od učestalih osjećaja straha, srama, krivnje,..

-Slobodni u osjetu svoje živosti, seksualnosti

-Slobodni u istraživanju svojih interesa, znatiželje, rasta i razvoja

-Slobodni u postavljanju svojih granica kroz izražavanje svojeg ‘NE, NEĆU, NE ŽELIM’

-Slobodni od uvjerenja da samo kad smo dobri, snažni, pametni i vrijedni za druge,imamo pravo na biti i  postojati

-Slobodni da izađemo iz odnosa/braka/partnerstva u kojem se osjećamo loše, nezadovoljno, zanemareno

-Slobodno izražavati kako se osjećamo i što nam je potrebno

-Slobodno uživati bez straha od kažnjavanja, osude, moraliziranja,..itd.

Sloboda znači i odgovornost, a to nas često plaši. Sloboda je kada odgovorno i zrelo radimo izbore u životu i prihvaćamo ih kao svoje. A da bi postupali odgovorno i zrelo, moramo stati u vlastiti autoritet.

Većina nas na nekim razinama još uvijek donosi odluke ili ih ne donosimo iz ranjenog dječjeg dijela kojeg često nismo svijesni. Taj ranjeni dio nas traži viđenost, prihvaćanje i nova zdravija iskustva. U odraslosti možemo uz pomoć terapeuta izgraditi jedan zdraviji, ugodniji i odgovorniji odnos prema sebi. A u radu sa našim povredama potrebno je uključiti rad s tijelom jer u našim tijelima spavaju naše rane i naš lijek. Spava naša implicitna memorija i naša životna energija koja želi manifestaciju na jedan zdraviji i svrsihodniji način.

Molimo sve koji imaju namjeru doći na predavanje da donesu masku i dođu 10-tak minuta ranije zbog prijave podataka koje smo dužni imati spram stožera. Broj sudionika je također ograničen.

RADIONICA : SLOBODA  &  ODGOVORNOST spram svojih i tuđih očekivanja

19.09.2020  subota od 9:00 do 13:00  

Kako bismo došli do osjećaja slobode prvo moramo upoznati sva uvjerenja koja stoje na tom putu osjećaja. Osjećaje koje percipiramo na tjelesnoj razini su često stisnutost i osjećaj straha da će se nešto loše dogoditi, ako smo svoji; ako smo autentični. Kako biste došli do osjećaja slobode trebate osjetiti svoju unutarnju snagu, svoju autonomiju i jačati volju.

Na radionici će se u interaktivnim vježbama istraživati:

  • Što/tko je to što je lomilo našu volju i slobodu izražavanja.
  • Istraživat ćemo što smo to usvojili kao dio identiteta a nikad se u tome nismo osjećali kao u svojoj ‘koži’.
  • Istraživat ćemo svoje NE, NEĆU, NE ŽELIM i na kojim područima nam je najteže ostati u njima (u svojim granicama)
  • Istraživat ćemo za čim čeznemo u životu.

Svi zainteresirani su pozvani da se prijave na 091 586 8107 ili na mail oledrutter@yahoo.com ili na messenger najkasnije do 18. rujna 2020. Adresa je WeDU yoga centar, Lapadska obala 6, Dubrovnik. Cijena radionice je 300 kn.

O samom programu škole možete više pročitati na linku http://www.cir.hr/program-za-osobni-razvoj/

 

www.oliveradrutter.com

www.cir.hr