Novi osvrt Tee Ljubić za rubriku pročitanih knjiga članova Dubrovačkih knjižnica govori o prvijencu britanske spisateljice Michelle Frances „Zaručnica“. Ako želite pročitati ovu knjigu možete ju posuditi u Dubrovačkim knjižnicama.

 

Napisala: Tea Ljubić

Michelle Frances: Zaručnica

 

Obiteljski odnosi neiscrpna su i kompleksna tema, a čitateljima ovog psihološkog trilera, koji iz stranice u stranicu prerasta u pravu obiteljsku dramu, na samom je početku serviran stereotipni trokut majka-sin-zaručnica.

Cherry je mlada i perspektivna agentica nekretninama, odrasla u londonskom predgrađu i otkad zna za sebe trudi se postići više u životu. Daniel je potomak bogate londonske obitelji, naočit i zabavan mladi liječnik, san svake djevojke. Njegova majka Laura uspješna je i bogata poduzetnica, ponekad i previše brižna, no želi samo najbolje vlastitom sinu, kao i svaka druga majka. No, jesu li likovi uistinu onakvi kakvima se prikazuju? Sitne tajne i podmetanja dovest će do neoprostive laži koja će im svima promijeniti živote, a na površinu će isplivati i bračne nevjere, sumanuta želja za materijalnim, sram od vlastite obitelji i još mnogo toga.

Radnju romana pratimo iz perspektive sva tri lika. Pomalo mi je žao što je one Danielove najmanje, no zapravo je to i bilo za očekivati, obzirom da je konstantno rastrgan između dvije dominantne žene. Secirajući Cherrynu i Laurinu točku gledišta, Frances je stvorila dva poprilično uvrnuta ženska lika. Obje lažu, zadiru jedna drugoj u privatnost, krivotvore dokumente, a to je samo mali dio onoga dokle su spremne ići. Njihovi postupci jezoviti su, izazivaju zgražanje i tjeraju na daljnje čitanje. Istina je da roditelji djeci ne mogu i ne smiju birati životne partnere, no imaju li pravo uplitati se ukoliko je to uistinu za dobrobit njihova djeteta?

Ako ste u potrazi za malo napetijim štivom kojim biste kratili ove vrele ljetne dane,  Zaručnica mora pronaći mjesto u vašoj torbi za plažu.