U suradnji Centra za integrativni razvoj i Dubrovačkih knjižnica, integrativna terapeutkinja Olivera Drutter održat će predavanje pod naslovom ‘’Što je to karakter, kako se formira i možemo li ga mijenjati?”. Predavanje će se održati u Čitaonici Narodne knjižnice, u petak 12. lipnja 2020., s početkom u 17:30 sati. Na sljedećem linku može se prijaviti za dolazak na predavanje  https://forms.gle/229vF3tqTnj61b7A8.

Za razliku od temperamenta koji je pretežno uvjetovan nasljednim faktorom, za karakter se kaže kako je stečen kroz životna iskustva. Karakter nastaje u interakciji s okolinom primarno unutar obitelji, ali i šire okoline. Pod pojmom ‘karakter’ pokušava se pobliže opisati osobu i njene vrline ili mane kao što je izjava ‘ ona ti je jakog karaktera’ ili ‘ težak ti je njen karakter’.

Različiti psihološki pravci su napravili i različite podjele karaktera koje se u mnogim slučajevima podudaraju u opisu, a različito nazivaju. Međutim niti jedna ne daje tako detaljan opis nastanka, njene funkcije i djelovanja kao što to daje Integrativna – tijelesno orijentirana psihoterapija. Wilhelm Reich, otac tjelesno orijentirane psihoterapije, u radu s klijentima je prvi zaključio kako ljudi slične tjelesne građe imaju slična ili ista uvjerenja, ponašanja i emocionalne blokade. Te blokade nazvao je Karakternim obranama koje su odgovor na neugodna iskustva te služe čovjeku kao zaštita.

Ovo predavanje ujedno je i najava za istoimenu radionicu koja će se održati u nedjelju 14. lipnja 2020. od 9 do 14 sati. Na radionici će se kroz interaktivne vježbe otkrivati stvarna vlastita priroda i potencijal koji pojedinac želi živjeti. Kroz vježbe otkrivat će se koja je dominantnija karakterna obrana, doticati povrede i stvarati veći kapacitet i razumijevanje istih upoznavajući  autentičnu prirodu.

– Predavanje i radionica su namijenjeni za sve osobe, koje pored želje za osobnim razvojem, razmišljaju i o edukaciji za tjelesno orijentirane psihoterapeute. S obzirom da je ovo radionica tjelesno orijentirane terapije, upoznavat ćemo se s našim tijelom, učiti kako se uzemljiti, biti prisutni, protočni sa svim onim što već jeste u nama i doći na mjestu ugode i sigurnosti. Koristit ćemo tehnike disanja, pokretanje tijela na ugodan i siguran način, meditacije – vizualizacije. Potrebno je ponijeti nešto za presvući se, u čemu se možete slobodno kretati – slojevito, bocu vode i prostirku. Za radionicu prijave su otvorene do subote, 13. lipnja 2020., a obavezne su zbog ograničenog broja sudionika. Prijaviti se možete na broj telefona 091 586 8107, mailom na oledrutter@yahoo.com ili preko messengera. Cijena radionice je 300 kuna – ističu iz prve škole za tjelesno orijentirane psihoterapeute u Hrvatskoj.