Tekst i foto: TEA LJUBIĆ

“S Eleanor Oliphant je sve u najboljem redu” prvijenac je škotske spisateljice Gail Honeyman. Roman je to o jednoj naizgled sasvim običnoj tridesetogodišnjakinji, uredskoj čudakinji s diplomom latinske filologije koja svaki dan jede isti obrok, ne ulaže u garderobu i svaki vikend provodi sama, s bocom vodke u naručju. Takav, neglamurozan i dosadnjikav život koji je lako kontrolirati, Eleanor daje sigurnost za kojom sumanuto trči od malih nogu. No, distanciranost i hladnoća kojima zrači na prvi pogled naglo će se naći na kušnji jednog sasvim običnog dana kada odluči uraditi jedno sasvim obično dobro djelo.

„Uvijek sam bila iznimno ponosna na to što se sama probijam kroz život(…) Ne treba mi nitko drugi-u mom životu ne zjapi neka velika rupa, mojoj slagalici ne nedostaje nijedan dio.“

Ono što je mene ponukalo da uzmem ovaj roman s polica na prvom je mjestu neobičan naslov neobične dužine. Jednom kad su me stranice uvukle u svijet Eleanor Oliphant, s kojom zapravo i nije bilo sve u najboljem redu dobrim dijelom romana, povratka više nije bilo. Stranice su se gutale jedna za drugom, tražeći još. Osim toga, Eleanor Oliphant jedan je od zanimljivijih ženskih likova s kojima sam se imala prilike susresti tijekom svog čitateljskog iskustva. Zaintrigirala me njezina početna nezainteresiranost za tipične ženske teme poput svijeta make up-a ili garderobe te želja za promjenom nakon što počinje shvaćati da je zaljubljena. Nasmijala me i oduševila ponekad prevelika doza iskrenosti s kojom Eleanor doživljava društvo oko sebe. No, zaboljela me činjenica da se cijeli Eleanorin svijet do temelja ruši i bespomoćnost koju ona ispoljava pred prvim zajedljivim komentarima vlastite majke.

„Što je Eleanor? Neugodno ti je? Kakvo si ti čudno dijete! Uvijek si i bila. Teško te voljeti, takva si. Vrlo te je teško voljeti.“

Ovo nije još jedan roman o ženi koja nije ostvarila svoje snove, ovo je roman koji kroz pitke rečenice čitatelju servira sukob s majkom, unutarnju nesigurnost, sjene prošlosti i konačnu borbu glavne junakinje sa samom sobom. Eleanor u čitatelju izaziva cijelu lepezu osjećaja: dok je u jednom trenutku želite zagrliti i utješiti, već u sljedećem poglavlju poželite je prodrmati i natjerati da preuzme uzde vlastitog života. Hoće li s Eleanor postati sve u najboljem redu, ostavljamo, dragi čitatelji, da sami otkrijete na stranicama ovog toplog i duhovitog romana koji će vam u jednakoj mjeri izmamiti i osmijeh na lice i knedlu u grlu.