Foto: ffzg.unizg.hr

Studenti Odsjeka za klasičnu filologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, polaznici kolegija Latinska rukopisna baština novovjekovnog Dubrovnika i Praktikum iz obrade arhivskog gradiva pisanog latinskim jezikom, sudjelovali su na radionici o rukopisima dubrovačkih latinista koja se od 25. veljače do 1. ožujka 2019. održala u Dubrovniku pod vodstvom doc. Irene Bratičević, u organizaciji Dubrovačkih knjižnica – Znanstvene knjižnice Dubrovnik i Odsjeka za klasičnu filologiju.

Kada je riječ o književnosti dubrovačkih latinista, Znanstvena knjižnica Dubrovnik druga je najveća zbirka u Hrvatskoj, a onda i u svijetu, po broju sačuvanih rukopisa s njihovim djelima, nakon Arhiva Male braće u Dubrovniku.

Studenti su u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik imali priliku susresti se sa stvarnim predmetom svojeg interesa: rukopisima dubrovačkih latinista, koje su potom adekvatno i detaljno opisali te transkribirali tekstove i kritički ih pripremili za izdanje, proučavajući istodobno književnopovijesni kontekst nastanka kako samih djela tako i rukopisa u kojima su djela sačuvana.

Rezime rukopisnih radionica je sljedeći: proučeno je ukupno 18 pjesama u rukopisima, u nekim djelima otkriveni su novi autori, ima pjesmama koje nisu nikad objavljene u tiskanom obliku, dok su neki autori dosad bili nepoznati.

Iz ovoga istraživanja bit će objavljeno nekoliko članaka, pjesama uz komentare i jedan diplomski rad.