Svakog petka u jutarnjim satima nastojat ćemo objavljivat mini intervjue i popiti jutarnju kavu s jednim od djelatnika Dubrovačkih knjižnica kako bismo malo bolje upoznali njihov rad i navike, a i njih same. Prva koja je probila led je Marinka Ulaga, knjižničarka u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik. Evo što je otkrila o sebi i svom poslu u ovo doba kućne izolacije.

1. Koje poslove vezano za knjižnicu sada obavljaš od doma?
Sada od kuće radim na unosu podataka u digitalizirane listiće Spomeničke zbirke. U Spomeničkoj zbirci imamo knjige iz vremena Dubrovačke Republike, a katalog te zbirke, koji je na ručno pisanim kataloškim listićima, smo prebacili na naš digitalni repozitorij ZDUR (https://zdur.dkd.hr/) i sada nekoliko nas upisuje te podatke, što iziskuje dosta vremena, jer su listići pisani ručno i treba dešifrirati rukopis, a uglavnom su na latinskom, talijanskom, francuskom …pa je i to zahtjevno… Ovaj posao smo radili i na radnom mjestu ali uz druge zadatke koje smo imali u redovnom radu knjižnice nismo se stizali tome toliko posvetiti kao sad, što je dobro, jer ćemo prije završiti s tim i prije će ta zbirka biti dostupnija i vidljivija korisnicima.

2. Je li lakše raditi od doma ili na poslu?
Pa, defintivno je lakše na poslu – čovjek nije ometan toliko drugim stvarima, stručna literatura je dostupnija, kao i savjet iskusnijih kolegica. Ali, i rad od kuće ima neke svoje prednosti, samo se potrebno jako dobro organizirati. Ja se recimo, ustajem jako rano kako bih započela rad prije nego krenu stizati domaći radovi mog sina ( 3. razred) jer tada on treba moju pomoć, i više ne mogu neometano raditi. Ipak, dosta toga se može uraditi kod kuće, kao što je ovaj posao sa digitalnim katalogom. Prednosti su naravno, što se ne gubi vrijeme za poći i doći na posao. A da ne spominjem što se u pauzi pojede objed skuhan doma a ne sendvič.

3. Kako izgleda tvoja rutina sad kada se radi od doma?
Kao što sam napisala, dosta se rano ustajem, oko 6 sati, ponekad i ranije. Prva stvar ujutro mi je razmatranje Biblije i molitva koji mi pomažu da u dan ulazim mirna i sabrana. Nakon toga se malo rastegnem, pa krenem s poslom. Napravim pauzu za zdravi doručak (obično skuham pirov griz ili napravim zeleni smoothie) i skuham espresso, pa onda nastavljam raditi do oko 11:30, 12 kada kreću domaći radovi.

4. Fale li ti kolege i odlazak na posao?
Kolegice mi definitivno fale, mada se dosta čujemo , skoro svaki dan pomažemo jedna drugoj kad god imamo neku nedoumicu u vezi posla, i lijepo je ujutro kad se otvori katalog naći jednu lijepu poruku, kao što je rekla jedna moja draga kolegica s posla – kasnije je jedino bitno kakvi smo bili jedni prema drugima. Moram reći da sam jako zadovoljna sa svojim kolegama (uglavnom su to kolegice), a i to čovjek još više osvijesti ovako, kad bude izbačen iz svoje rutine i iz onog što uzima zdravo za gotovo.

5. Koju knjigu trenutno čitaš?
Uvijek čitam paralelno nekoliko knjiga različite tematike, tako da sad trenutno čitam uvečer sa svojim sinom Roverandom od J.R.R. Tolkiena, o psiću kojeg čarobnjak začara, i nekim čudom završi na mjesecu… zanimljivo, preporučam za malo stariju djecu. Čitam Golu Planinu, koju je napisao jedan od najboljih svjetskih planinara Reinhold Messner, o svom nevjerojatnom usponu na Nangu Parbat 1969. godine. Tko god voli planinarenje, obavezno štivo. Ovaj tjedan čitam i Gorka muka našeg Gospodina Isusa Krista od bl. Katarine Emmerich po kojoj je sniman film Pasija. Kao i obično, knjiga mi je puno dublja i bolja od filma. Svaku večer čitam, barem sat vremena, jer se preko dana umorim od silnih ekrana i ovo vrijeme sada koristim da još više čitam. Postoji nešto što vizualni medij ne može dati – a to su mašta i kreativnost koje se razvijaju dok čitamo.

6. Koju knjigu bi preporučila za izolaciju?
Osim ovih knjiga gore koje definitivno preporučam (vratit ću ih čim se otvori knjižnica tako da će biti dostupne) Preporučam knjige našeg Stipe Božića, koji osim što je izuzetan planinar i istraživač, ima fantastičan spisateljski dar, preporučam čitanje bajki, djeci i odraslima, jer nevjerojatno obogaćuju naš duh, maštu i pobuđuju dječju radost koja nam pogotovo u ovakvo vrijeme treba da se isključimo iz pandemijskih vijesti. Iako sam pročitala dosta iz žanra distopije, u ovo doba nemam apetita za takvo štivo, jer skoro da živimo u nekom distopijskom romanu, pa se okrećem nekim vedrijim knjigama. Preporučam i Psalme, koji su za mene najljepše napisana poezija, i tu uvijek iznova nalazim inspiraciju.

7. Koju vrstu glazbe slušaš dok radiš od doma?
Trenutno više pratim predavanja na razne teme koje me zanimaju, a počela sam slušati i lekcije iz ruskog jezika, kojeg sam malo zaboravila, pa da se prisjetim. Ako mi je potrebno više koncentracije upalim Bacha ili nekog drugog kompozitora klasične glazbe.

8. Kakvu kavu piješ u pauzama dok radiš od doma?
Pijem espresso, kojeg kupujem u Lidla, pa se nadam da će se uskoro moći do Lidla bez dozvole .