Prije dvije godine, 22. veljače 2018., svečano je otvoren Ogranak Lapad Narodne knjižnice Grad u zgradi Atlant Centra (1. kat, Ul. dr. Ante Starčevića 24), te je nakon 16 godina ponovno krenuo u funkciju. Ogranak je prethodno djelovao u montažnom objektu u DOC-u, potom je preseljen u OŠ Lapad gdje je radio do kraja 2001. godine.

Djelatnici su zadovoljni brojem posjeta, korisnici su često impresionirani novim naslovima koji najprije tu stignu, dok djeca, osim u štivu za najmlađe, uživaju i u šarenom i ugodnom interijeru Ogranka.

Kroz ove dvije godine Ogranak Lapad bio je mjesto održavanja brojnih događanja namijenjenih prvenstveno djeci i mladima, poput interaktivnih radionica pod nazivom Betinim stopama #ljepota fizike u okviru kojih su se održavale radionice s pokusima iz fizike za učenike svih dubrovačkih osnovnih škola od petoga do osmoga razreda i zainteresiranih srednjih škola, zatim radionica dubrovačkog govora za učenike osnovnih škola koje imaju za cilj osvijestiti kod djece što je to dubrovački govor, osposobiti ih za to da prepoznaju dubrovačke riječi i razlikuju ih od riječi koje pripadaju standardnome jeziku. Udruga Aster imala je izvedbe lutkarske predstave „Orlando“ za najmlađe u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, a održavale su se i radionice medijske pismenosti za osnovne i srednje škole. Također, dramska družina Dubrovačkih knjižnica u Ogranku je imala probe za predstave, a najmlađi su uživali i u izvedbama predstave Dječje lutkarske družine Dubrovačkih knjižnica “Kako je sveti Vlaho postao zaštitnik Dubrovnika”….bile su tu i posjete mnogih vrtića i razreda…

Vrlo živahno i lijepo…neka tako i ostane!