Na sljedećem sastanku Čitateljskog kluba razgovarat će se o zbirci priča „Nakon potresa“ japanskoga književnika Harukija Murakamija. Sastanak je zakazan za utorak 18. veljače u 18 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Ako se želite pridružiti Čitateljskom klubu Dubrovačkih knjižica, možete to učiniti na sastanku. Za sve informacije možete se javiti na e-adresu informacijska.sluzba@dkd.hr

Donosimo i najavu voditeljice Kluba Stanislave Nikolić Aras.

“Ova zbirka govori o potresu u Kobeu. U tom potresu jačine oko sedam stupnjeva po Richteru, koji je 17. siječnja 1995. godine u 5:46 pogodio Kobe, poginule su 6 434 osobe. U pet priča potres se samo spominje, ali su svjetovi u događajima koje kratka priča uzima iz života glavnih likova povezani s prirodnom pojavom koja u nama izaziva strah i nemoć. Znate ono iščekivanje drugog vala trešnje, trenutni gubitak ega i nijemost koja iz dubine osluškuje dubinu zemlje koja podrhtava i čiji rast nas razoružava?

Haruki tako priča svoje priče kao da nad životima svojih junaka drži dlanove koje potom mi prislanjamo na svoje lice i više iščitavamo nego što čitamo. Majstor kratke priče uspijeva jedan fenomen podignuti do simbola i premjestiti na drugo područje. Transferirati, reći bez da kaže, pokazati situaciju iz koje sve čitamo. To je snaga kratke priče, ona svojim izborom teme i lika stvara most kojim prilazimo u intimu drugoga, a da to skoro ni ne osjetimo. Za mene je kratka priča najjača u Americi i Japanu, a Haruki Murakami upravo je kombinacija ovih posebnosti. Naoko neangažiran, promatrač sa strane, svojim ritmom pisanja, uvijek odan detalju svakodnevice kao pozadini događaja koji potresaju svojom običnošću. Glavni likovi uvučeni u događaje nekom višom silom, epizodni, slučajni, bestrasni postaju pronositelji tankoćutnog poimanja svijeta i značenja u odnosima. Najjednostavnije bismo ih mogli klasificirati u ladicu psiholoških priča, ali iz njih čitamo toliko toga.”